9 mars, 2014 av

Ska man bli orolig?

Idag kröp kvicksilvret upp emot 8 grader och det blev onekligen lite varmt innanför skyddskläderna i skogen. Städade bort virket i dikesöverfarterna och hämtade hem traktorn för nu efter regnet är det nog färdigt med utkörningen av virke från mossen. Det som legat i vattnet i dikena var tungt så jag fick nöja mig med att köra halvfulla lass och även samla lite ris till de besvärligaste platserna.

Konstaterade också att värmen börjat locka växterna till att vegetera och det är det som oroar mig. Får vi nu en ordentlig köldknäpp, vilket är fullt möjligt, så är nog växterna ömtåliga och kan ta skada då de lockats ur vintervilan.

Björkens knoppar börjar visa färg.

Björkens knoppar börjar visa färg.

Att knopparna visar färg den här tiden är nog lite ovanligt det är ju inte fråga om något träd vid någon byggnads sydvägg utan mitt i skogen.

Vårbruk

Hörde att kollegerna i sydfinland har inlett vårbruket med potatissättning och även det är ovanligt tidigt och förstås förenat med stora risker. Men visst kan det vara värt ett försök ifall det skulle lyckas, antar att inhemska nypotäter till Valborg och Mors dag kan bli värdefulla 🙂

Etiketter: , , , ,

3 svar till “Ska man bli orolig?“

 1. Kurt skriver:

  Det kan säkert bli problem med många växter efter denna vinter. Hösten var också ovanligt varm, och endel växter kan ha fått problem med invintringen, sedan har det varit dåligt med skyddande snö på många ställen.

 2. Christer skriver:

  Joo, det återstår att se. Positivt är att sorkarna inte har haft det lätt de heller när dom inte kunnat jobba i skydd av snön.

 3. Nisse skriver:

  Inte är det bra inte. Men man kan inte göra nånting åt vädret så det är ingen idé att vara orolig. För en bonde är det bra att ha ett visst mått av fatalism och rycka på axlarna och tänka att “Det går som det går” – speciellt då det gäller vädret. Man kan hellre bekymra sej över saker som man kan göra nånting åt.

  Här är det inte riktigt läge att sätta potatis än även om snön är borta.