10 mars, 2014 av Nisse

Ännu en dag i skogen

Trots den eländiga värmen så har vägarna hållit och det går att köra ut stocklass. Till stor del beror det på att vägen är skuggad ordentligt och på att det bara är nån plusgrad. Jorden är kall och det kyler vägen nedifrån. Vi har också is på vägen och det krävs mycket värme för att smälta isen.

DSCN3455

Det är just nu riktigt perfekt skogsväder utan snö och med hårda vägar. Men visst är man nervös för värmen och vet att den förstör skogsvägarna så småningom. Vi hugger bara så mycket som man samma eller följande dag hinner köra ut.

Vi har inte lika tjocka träd som i fjol men ganska långa. En gran som vi fällde i går var 32 meter och gav sex stockar. Det blir nästan en vagn stockar bara från ett träd … Tjockleken vid stubben var över 60 cm och det är problem att få sågens svärd att räcka till. Till all tur är de flesta friska och röta ganska sällsynt på årets hygge.

Förstås har dessa bjässar stannat i växten och de borde ha tagits bort långt tidigare. Tillväxten i skogen har varit dålig. Det finns i alla fall ungskog under storskogen och vi försöker fälla så den inte blir skadad. Det går egentligen ganska bra men i går var blåsten så stark att man fick bråttom att såga av trädet då det började stjälpa så att det inte skulle spjälkas. Det behövdes minsann inga brytjärn. Det var inte heller mycket att fundera åt vilket håll man skulle fälla. Men man kan ju litet justera fällriktningen ändå.

Vädret är nu det avgörande. Man får mardrömmar av prognoser som hotar med +11 grader men till all tur verkar det bli -8 på nätterna om en vecka. Så just nu så hoppas man på köld, köld och mera köld.

DSCN3454

Det här är ett lass med torra stockar som går till energived. Det finns ännu 4-5 lass torra kvar att köra ut. Men de är ju lätta i jämförelse med de färska.

Etiketter: ,

3 svar till “Ännu en dag i skogen“

 1. Matts skriver:

  Man brukar ofta se när maskinfirmor demonstrerar nya skogskärror och kranar att de gärna använder grova och torra granstockar, och det förstår man ju bra för torrt granvirke är ganska lätt (kg/kubikmeter) jämfört med färskt talltimmer.

 2. Christer skriver:

  Det virke jag fiskade upp ur vattnet i traktorfällorna igår vägde en hel del det med 🙂

 3. Nisse skriver:

  Idag körde jag ut den stora granen (32 meter och 6 stockar). Lommen kunde jag med nöd och näppe lasta med en liten (6,5m) Farma lastare och då var den ända bara 3,9 meter lång svarvstock. Jämfört med de färska stockarna är de torra av samma grovlek nästan hälften av vikten.

  Men verkligt tungt virke är de tallar som växt ute på Tallmosan. De är klena men med så täta årsringar att man inte kan räkna dem.