Sprutförarkurs.

“Satt av en dag” för att uppfylla miljöersättningskraven här i veckan tillsammans med lite på 100 yrkesbröder och vad jag räknade till också 4 yrkessystrar. Av könsfördelningen på kurstillfället i fråga drar man slutsatsen att det här med växtskydd verkar vara ett “karajobb”. Jag överraskades av det stora intresset för kursen men eftersom detta torde vara sista chansen att uppfylla kraven enligt “gamla” regler så kanske någon tog tillfället i akt och gick kursen nu. Intyget är giltigt i 5 år för jordbrukare anslutna till miljöersättningsprogrammet även om systemet ändras till nästa programperiod. Nytt är nu att framledes skall även andra yrkesanvändare av växtskyddsmedel avlägga examen.

Jag har tidigare avlagt specialexamen för användare av växtskyddsmedel som är giltig i 10 år men enligt miljöersättningskraven måste man gå kurs vart 5:e år så därför blev det nu också aktuellt för min del. Uttrycket i inledningen kom sig av att något nytt egentligen inte kom upp på kursen, den är lite allmänt hållen och för oss trädgårdsodlare finns det inte mycket att ta till sig. Till all lycka så höll föreläsarna, pojkarna från lantbrukssällskapet, ångan och humöret uppe så tiden blev inte alltför lång. Sen är det ju alltid trevligt att träffa lite bekanta också och utbyta lite funderingar över aktuellt inför odlingssäsongen samt väder och vind.

50 euro blir det att punga ut med för kursen och intyget så en nätt förtjänst blir det för kurshållarna i alla fall 🙂

Att damma av kunskaperna inför säsongen är alltid bra, repetition är ju all inlärnings moder sägs det :)
Att damma av kunskaperna inför säsongen är alltid bra, repetition är ju all inlärnings moder sägs det 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Sprutförarkurs.”

  1. Och vilken kurs har Du varit på? Kosta 62€ för me! Var säkert sama “kravattpylla” som var och ljugd 7 stugur full å kvistn me. Jag har pappren i skick så jag kan sälj växtskyddsmedel, men hej och hopp, jag
    får int sälj åt mig själv och använd dem utan att gå just nämnda kurs! Pratar vi byråkrati!? I nästa år lär vi få laga äktenskapsförord vi oss för enligt de skriftlärda på kursen så räknas e vems konto pengarna tas från när man köper växtskyddsmedel. Tror int att jag får husets härskarinna med på sprutkurs i nästa år, vi har nämligen kontona ilag och delad anvädarrätt. Lär nog “frys i helveti” innan he! Så småningom sku vi måst hitt nan som har maska att slå knytnava i bordi och få bort paragrafryttare!!

    Ha e bäst!

  2. Nå, jag har inte fått räkningen ännu så vi får se. Det brukar ju sättas till allehanda behandlingsavgifter numera. Vissa behöver man ju inte betala om man inte kommit överens om det.

    Byråkratin sysselsätter ju en hel del folk så det snyggar ju till arbetslöshetssiffrorna, men det är ju lite illa om byråkratin försummar den som vill ägna sig åt produktion. Vi får se vart vi hamnar, tycker att det börjar höras alltmer röster som tycker att byråkratin börjar ta såna former att det är dags att se över systemen.
    Här har vi det annars bra……. tiltorna ändrar färg och förebådar vårbruk 🙂

Kommentarer är stängda.