5 april, 2014 av Sonja

Vårbruket körde igång

Våren är rekord tidig i alla fall hos oss. Särskillt varmt är det inte, men solen har fått vallarna att grönska.

Antte var tidigt i morse ut och “lappade” vallarna, på de ställen där gräset inte överlevt vintern. Blandningen som han sådde var engelskt rajgräs, ängssvingel och timotej.

fergu

 

Åkrarna var väldigt torra. Lite fukt fanns det på ytan, men annars är det riktigt torrt. Jag såg på FB en bild som troligtvis var tagen i Kimito där man redan ytharvar.

Hur tidig våren och vårbruket på riktigt blir återstår att se.

 

 

5 svar till “Vårbruket körde igång“

 1. Christer skriver:

  Har funderat på samma sak här ….. att det inte skulle vara så dumt att ytharva lite för att spara fukt och få lite ogräs att gro. Det ser nämligen ut att bli en torr vår ….. tjäle har också gått ur jorden så den ger inte heller någon väta längre.

 2. renki skriver:

  de finns endel ytharvat i kimito och i bjärnå börja betsådden på torsdagen

 3. Charlotta skriver:

  På Åland är det många som spänner sladden och harven bakom traktorn i dessa dagar. Som så många gånger förr, så har jag även i år kunnat konstatera, att våren på Åland är en till två veckor före oss.

 4. Nisse skriver:

  Här är det tjäle ännu och det är bra. Jag tänker absolut inte börja vårbruket före påsk. Det är mycket stor risk för att det blir kallt i flera veckor och även om brodden inte fryser så står den stilla – medan ogräset växer.

  Helst skulle jag vänta till maj men få nu se hur det torkar upp. Blir det regn så tar det tid innan det torkar.

 5. Sonja skriver:

  Jo inte lär det vara nån större brådska i östra nyland ännu. I alla fall ner i våra knutar får vi nog vänta en god stund ännu att komma ut på åkrarna. Hörde i förrgår hemifrån att det nu först blivit “ypit vatn” utanför oss, så ganska seglivad måste man ju nog medge att isen varit 🙂