Vårbruket körde igång

Våren är rekord tidig i alla fall hos oss. Särskillt varmt är det inte, men solen har fått vallarna att grönska.

Antte var tidigt i morse ut och “lappade” vallarna, på de ställen där gräset inte överlevt vintern. Blandningen som han sådde var engelskt rajgräs, ängssvingel och timotej.

fergu

 

Åkrarna var väldigt torra. Lite fukt fanns det på ytan, men annars är det riktigt torrt. Jag såg på FB en bild som troligtvis var tagen i Kimito där man redan ytharvar.

Hur tidig våren och vårbruket på riktigt blir återstår att se.

 

 

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

5 reaktioner till “Vårbruket körde igång”

  1. Har funderat på samma sak här ….. att det inte skulle vara så dumt att ytharva lite för att spara fukt och få lite ogräs att gro. Det ser nämligen ut att bli en torr vår ….. tjäle har också gått ur jorden så den ger inte heller någon väta längre.

  2. de finns endel ytharvat i kimito och i bjärnå börja betsådden på torsdagen

  3. På Åland är det många som spänner sladden och harven bakom traktorn i dessa dagar. Som så många gånger förr, så har jag även i år kunnat konstatera, att våren på Åland är en till två veckor före oss.

  4. Här är det tjäle ännu och det är bra. Jag tänker absolut inte börja vårbruket före påsk. Det är mycket stor risk för att det blir kallt i flera veckor och även om brodden inte fryser så står den stilla – medan ogräset växer.

    Helst skulle jag vänta till maj men få nu se hur det torkar upp. Blir det regn så tar det tid innan det torkar.

  5. Jo inte lär det vara nån större brådska i östra nyland ännu. I alla fall ner i våra knutar får vi nog vänta en god stund ännu att komma ut på åkrarna. Hörde i förrgår hemifrån att det nu först blivit “ypit vatn” utanför oss, så ganska seglivad måste man ju nog medge att isen varit 🙂

Kommentarer är stängda.