Plantlökssådd

Avslutade lördagen med att så de sista lökfröna för plantlöksodlingen….. alltså lök som om en 6-7 veckor skall planteras ut på åkern.  Åkrarna håller annars på att torka upp så att det kan hända att jag kompletterar lökodlingen med lite direktsådd lök också.

Här en liten film från gårdagens sådd.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Plantlökssådd”

  1. Köper ni färdigpelleterade frön som maskinen kan hantera? Även husbehovsodlare kan ju ha nytta av pelleterade frön för att inte så dem alltför tätt.

  2. En del frön som Palsternacka och sallatsfrön köper vi pelleterade då de annars skulle vara svårsådda. Såmaskin i videon klarar dock relativt bra naket frö bara man ger sig lite tid med inställningarna. Löken försöker jag få med 3-4 frön per “kruka” / “plugg”.
    För husbehovsodlaren kan det vara idé att blanda ut fröna med gammalt dött frö eller torr sand om det vill bli för tätt när man bredsår.

Kommentarer är stängda.