Vad är tjööpismaat ?

Eftersom vårt kök brann upp (svagt överdrivet) så har vi ätit litet tjööpismaat (inköpt, färdiglagad mat) och jag undrar hur i alla världen de lyckas få den att smaka absolut ingenting ? Den “lasagne” som jag åt senast såg ut som en odefinierbar smörja och bara genom att läsa etiketten kunde den identifieras som lasagne. Smaken var ungefär samma som färdiglagad rostbiff eller färdiglagad korvsås – alltså ingen smak alls. Jag vet att färdiglagad mat består av billiga kemikalier men det är ändå en bedrift att lyckas får lika smak på allting. Alltså ingen smak alls.

Visst äter vi billig och enkel mat till vardags på bondlandet men det är i alla fall riktig mat som har smak och där olika rätter har olika smak. Det blir väl så att bara de riktigt rika i framtiden har råd att äta riktig mat av riktiga råvaror. Resten får äta billiga kemikalier. Och så vi bonnlurkar som måste odla vår egen mat i vårt anletes svett. Så vi lever rena lyxlivet även om vi inte har penagr …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vad är tjööpismaat ?”

 1. Har ställt samma frågor många gånger om: Vem f*n köper och äter detta? Kan folk inte laga mat?
  Ärtsoppa på burk är kanske den bästa färdiga produkt och blir bättre med lite extra kryddor + de sista skivorna pålägsskinka i paketet och lök.
  Egentligen är den färdiga “maten” dyrare än råvarorna skilt för sig om man tänker på vad man får samt näringvärden.
  Det mest konstiga jag har sett i butiken är kokta och målade ägg till påsk och det blir bättre för de var FINSKA ägg men MÅLADE i Tyskland. Kan inte säga annat än WTF!
  Finns massor av produkter som borde bort från hyllorna, t.ex “pizzaost” som är bara en fettblanding och guacamole som är allt annat än avokado.

 2. Jo, ärtsoppa på burk är ett undantag MEN det skall vara den gamla sorten enligt recept från 50-talet (inga namn så det blir reklam :-). I Sverige kan man äta djupfryst pyttipanna om man måste äta tjööpismaat.

  Jag får vanligen magsmärtor av den pizza som säljs i butikerna. De måste blanda i något hemskt konserveringsmedel för den färska pizza man får från en pizzeria är vanligen riktigt bra.

 3. Jag såg också det målade KOKTA äggen som stod på en vanlig hylla i butiken. Borde inte kokta ägg förvaras i kyldisken?? Ja, och så då målade. Hur dumma är vi människor egentligen? Tjööpismat-industin lever ju goda dagar med sina kemikaliecoctails som dom säljer som mat åt oss.

Kommentarer är stängda.