Ägg i traktor

Jag tänkte jag skulle kupa upp potatisen med pärlan, men den ville inte glöda, och traktorn var som död när jag prövade startspaken. Suckade, steg av och lyfte på huven … vad är det nu då? Akkun tom? Efter att jag lyft på huven på pärlan blev det stop med allt.

Ägg i traktor
Ägg i traktor

Av någon orsak råkade jag titta framåt, och så fick jag syn på det här. Tur det. Det var någon vecka sen vi använde traktorn, när vi satte potatis, så kanske är inte äggen kokta, men boet måste ju ha varit under byggnation en tid… Lite obehagligt ställe att ha torrt gräs och mossa på…

Jag kände försiktigt på äggen, ljumna va dom, så jag tog hastigt någon bild och satte sedan fast huven tillbaka.

Kanske borde man kasta ut hyresgästerna. Ingen har gett dom lova att bygga där, och traktorn kommer jag att behöva lite nu som då inom en snar framtid, men det kan nog minsann bli så att man får lov att fundera om… Använda någon annan traktor till de jobben pärlan brukar vara bäst på, för nog är dom ju så otroligt gulliga och försvarslösa där dom ligger 🙂

074Kanske dags att spika någon ny fågelholk? Men, vad för sorts holk är det som behövs? En liten fågel måste det ju vara, det kan även jag räkna ut, men sen är jag ganska kass på fåglar, vems ägg kan det vara?

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

7 reaktioner till “Ägg i traktor”

 1. Hittade ett liknande bo fast med bara tomma skal kvar när jag bytte filtret för hyttluften på min gamla MF senaste höst. Det är också en traktor som har ett ganska lätt liv, men den används nog ändå varje vecka till något. Helt ovanligt med hyresgäster tycks det alltså inte vara.

 2. Vanskligt att säga från en bild men jag tror ganska säkert att det är en sädesärla som häckar i din traktor. De kan bygga på de mest märkliga platser. T.ex.inne i växthus på varierande platser. Men en holk tror jag de inte ändå gillar.

 3. Hej!
  Ja dessa fåglar söker ju plats för sina “ägg” på alla konstiga ställen och säkra som de tror. Vet inte men kan det vara sädesärlan? tycker att byggsättet o materialet kunde vara en “sedde”. Ska bli roligt o läsa vad det blir för några,, hoppas att du hittar nån “snäll” lösning till detta bo. Om du behöver traktorn så kanske boet går att flytta till nåt ställe “hon” godkänner och fortsätter ruvandet ,, Livet på landet är intressant man får se mycket olika saker i naturen. Trevlig sommar till dej och “äggen”.
  Bondmoran.

 4. Verkar vara en sädesärla (spilitto) som du har i traktorn. Den har jag också haft i mina traktorer. Det lönar sig att lyfta på huven innan man startar den här tiden på året, det har hänt både en och annan traktorbrand då bona placerats på grenrör och andra heta platser. Dom är snabba på att bygga när dom kommer igång, står traktorn oanvänd ett par dagar så kan du ha boet där.

  För tillfället har jag ett sädesärlebo i rambalken på skogsvagnen, så den får väl stå en tid.

 5. Sädesärlan ruvar i 12-14 dagar, och ungarna är flygfärdiga inom 15 dagar

 6. Ja, nog verkar det vara en sädesärla. Det är det alla gissar, vet och tror och nu har jag siktat själva fågeln runt traktorn också 🙂 Fåglar är inte det jag ägnar mina dagar åt speciellt mycket. Jag kan bygga lite holkar, och jag sätter alltid ut mat åt dem på vintern. I vintras byggde jag en “lite hävare fågelmatanautomat” så man inte behöver fylla på frön stup i kvarten vilket man annars måste göra, nu behöver jag fylla på frön kanske en gång i veckan eller kanske varannan vecka, och det passar mej bättre än varannan-var tredje dag. Det finns nämligen rätt mycket småfågel här på vintern. Vidare följer jag med lite när de kommer och far, vår och höst, men sen får de va.
  Potatisen blev kupad häromkvällen, så nu gäller det bara att se om man får krafsat ut hövändaren på något vis. Det brukar vara pärlans jobb att vända hö, och vändaren står inbackad under ett lågt tak dit inga hytt-traktorer kommer… Eller så kanske det får bli ensilage av allt i år…

 7. Joo, he e vääl ein STRITJILÅ tå … (fast jag är dålig på fåglar och egentligen bara vet skillnad mellan kråkor och bofinkar – de stora är kråkor och de små är bofinkar).

Kommentarer är stängda.