8 juni, 2014 av Sonja

Skördandet igång

Vi började med första ensilageskörden för några dagar sedan. Tidpunkten är rätt så normal den tidiga våren till trots. Däremot såg jag för en vecka sedan att man i Borgå trakten också balade ensilage och det tycker jag är ganska tidigt. Men å andra sidan har man ditåt fått regn och värme i ganska passliga mängder.Hit i Pargas har vi inte fått så hemskt många droppar vatten de senaste par månaderna, så gräset i vallarna började ställvis lite sloka. Också tillväxten har lidit av den torra försommaren och ställvis är gräset ganska kort och dessutom ojämnt.

Förhoppningarna var alltså inte skruvade i topp vad gäller mängden  gräs, men vi har nog blivit positivt överraskade trots allt. Visserligen blir det ingen toppenskörd vad gäller mängden, men med tanke på omständigheterna blir mängden riktigt hyfsat bra.

I och med att skördandet inleddes, började också vårt samarbete med Anttes kusin o fru “på riktigt”. Balaren dras av deras Valtra, medan slåttern sköts med vår MF. Räfsandet sköts också med vår traktor medan balplockningen görs med deras Valtra.

Slåtterkrossarna

Slåtterkrossarna

Första McHale-balen

Första McHale-balen

Ibland måste det balas nästan hela natten

Ibland måste det balas nästan hela natten

Balplockaren

Balplockaren

2 svar till “Skördandet igång“

  1. Daniel skriver:

    Fina bilder! Är det en ny Ferguson framför (och bakom) krossarna?

  2. Antte skriver:

    MF e från höstas en 6455, sista modellerna med Perkins…