Vad var det ja sa?

Det är alltid lika irriterande när nån häver ur sig det. Ändå är det alltid lika roligt att få säga det, även om man borde veta bättre.

Vi har nu nått sommarens tekniska höjdpunkt – midsommaren. Att desto mera ödsla tid på att beskriva medsommarvädret torde vara bortkastat, det var ju helt enkelt bedrövligt. Precis som sommaren i övrigt såhär långt. Och det är här rubriken kommer in i bilden. I vintras skrev jag en blogg om att det kommer att bli onödigt att så nånting eftersom vi kommer att få en dålig sommar, och i april hävdade jag detsamma. För min del var jag ju såpass säker på min sak att jag lät det synas i odlingsplanen. Jag kör en halvpaus i odlandet i sommar, dvs trädar så mycket det går och har hoppat över vetet. Bara för att jag ensvist menade att efter en bra vinter kommer en dålig sommar. Det där med bra vinter är ju relativt, jag vet att många grät över uteblivet skidföre och förekommet slask hela förra vintern, men jag har inget emot varkendera.

Det finns ett talesätt ur den gamla bondepraktikan som säger “det kan inte regna för mycket före midsommar, men allt vatten efter midsommar är onödigt” I år kom odlingssäsongens första riktiga regn fem över tolv på midsommardagens natt så det var väl i senare laget.

Torrt och kallt har det varit. Riktigt torrt och riktigt kallt för att vara exakt. Dock ingen nattfrost och bra så. Det skulle bara ha fattats det. Ändå ser spannmålsväxten riktigt bra ut, lite gulnad, men det går över nu när vattnet kom. Värre är det med rypsen, den ser det riktigt illa ut med för min del. Det beror nog inte bara på torkan utan dels på att jag nog sådde för djupt (igen) och även på det som jag beskrev i inlägget “Dummare än nöden kräver”.

Något annat som också ser riktigt dåligt ut är kornet som såddes på det vårplöjda stycket. Det är som brukligt, det går inte att vårploga lera, och tydligen allra minst i år, i denna erbarmliga torka. Bilden nedan är ca en vecka gammal men hur som helst borde den nog inte få se ut som den gör

DSC_0355

Nu skall tilläggas att detta kort är taget på värsta stället på åkern, men ingen del av den kommer att generera några hurrarop vid trökningen, det framgår alldeles klart.

I skrivande stund på söndagskvällen har det ju fallit regn i nästan ett dygn av och till och det verkade nog som om jargongen åtminstone i havreåkern var helt annorlunda ikväll när jag hälsade på. Det syntes att växterna piggnat till rejält bara på dessa timmar så kanske det finns hopp ännu. Kanske tom  för rypsen. Få se

 

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Vad var det ja sa?”

  1. Ojämnt falla ödet lotter. Här har det minsann kommit för mycket regn före midsommar. Det regnar och regnar och bäst som det regnar så kommer det en skur. Brodden kom upp fint på grund av regnet men nu börjar det gulna i svackorna (förutom det som drunknade redan i maj).

    Det skulle gå an om det kom litet värme men nu använder vi höstkläderna. Nästa vecka skulle det bli varmare men senaste prognosen menar att det kyliga vädret bara fortsätter. Nu behövs verkligen ett omslag i vädret.

    Kanske lika så bra att köket brann upp så man har nånting att syssla med inomhus …

  2. Här lider grödorna helt klart av torkan nu. Den hövall som jag slog idag ger i bästa fall hälften av normal skörd. Men det är i och för sig nog på ett ställe som normalt är torrt också. Vi har bara fått någon enstaka mm regn under hela juni månad.

Kommentarer är stängda.