22 juni, 2014 av

“Kumurin”……..

………. eller kummin om vi håller oss till högsvenska är en av de grödor jag odlar. Det är en tvåårig växt som likt morot bildar en kraftig pålrot det första odlingsåret och blommar samt sätter frö det andra odlingsåret. I fråga om kummin är det fröet och inte roten som för morot som skördas. Eftersom jag odlar andra flockblomstriga växter är det både för och nackdelar med att ha kummin i växtföljden, fördelarna är att jag har lite vana att hantera de växtskyddsmedel som passar växtgruppen medan nackdelarna är att det belastar växtföljden. Kummin klarar ändå svagare marker än morot och palsternacka så på så vis kan de åkrar som inte lämpar sig för rotfrukter sås med kummin. I övrigt tycker jag att det är bra att få in en flerårig gröda som dessutom gör gott åt markstrukturen. Sen är det ju trevligt med lite vita inslag i det annars så gröna landskapet också 🙂

De båda kumminfälten jag har  övervintrade bra och tillväxten kom tidigt igång i april, ni kanske minns läget när jag övergödslade i våras. Ett tag såg det ut att bli rekordtidig blomning men det kalla och torra vädret har dämpat utvecklingen så att det blev väl trots allt ganska normalt.  Just nu är det lite spännande att se hur blomningen klarat frostnätterna vi haft i midsommarveckan.

Kummin i  full blomning 14.6 2014

Kummin i full blomning 14.6 2014

Ställvis har torkan gått hårt åt  växten. Här är det nog försent med regn men i övrigt skulle nog lite väta göra gott åt storleken på fröna och skörden.

Ställvis har torkan gått hårt åt växten. Här är det nog försent med regn men i övrigt skulle nog lite väta göra gott åt storleken på fröna och skörden.

Etiketter:

Ett svar till ““Kumurin”……..“

  1. kummin skriver:

    Ett vackert fält, det ser bra ut, Jasså ni har inte fått vatten där , vårt land är långt o “ojämnt” faller dessa droppar. Här har regnat mycket ,sedan 1 maj har hos oss kommit 136 mm,,, för mycket o litet skämmer allt heter det ju… idag har det varit fint väder t.o.m solen har tittat fram.. Lycka till med odlingen. Hälsar Borgå-bönderna.