Urlakad

Man veit int hur braa man haar e fören he taar sluut. Här trodde man att man hade haft bråttom men de senaste två månaderna har visat att jag tidigare bara legat och slöat. Då när köket försvinner och man inte har nån plats att sitta och dricka kaffe på och läsa tidningarna så får man en oanad motivation att fixa köket och det kvickt.

I början jobbade jag 16 timmar med att riva och städa i stuvun (köket) men nu börjar jag känna mej urlakad och ibland sitter man bara och stirrar rakt framför sej. Man är ju inte någon ungdom mera. Nu är läget inte så illa – vi satte upp sista pärlsponten i taket nyss. Så det återstår bara litet golvbräder och därefter blir det målning och tapetsering. Det svåraste är att välja tapeter och kulörer – sedan går själva arbetet rätt fort.

DSCN3821

Före …

DSCN3834

… och efter.

Ja, så har jag förstås kvar installationen av den nya köksfläkten också. I går beställde jag induktionsspis och köksfläkt från Sverige. Lustigt nog kostar dessa sammanlagt 430 euro mer i Finland – i samma firma … Så vi får en semesterresa betald och pengar över. Men köksfläkten skall ha nya rör och nu skall de brandisoleras på alla möjliga och omöjliga sätt ! Jag tänker bygga en kanal av fibercementskivor fästa vid stålprofiler och isolera själva röret med bergull. Det blir 160 mm släta plåtrör så de är lätta att hålla rena.

Spisen har säkerhetsautomatik som stänger av en platta som varit på för länge och en mängd barnsäkerheter (barnbarnssäkerheter). Induktionsspisar blir ju inte så varma på ytan. Nackdelen är att våra gamla rostfria kastruller inte fungerar. Vi testade med en magnet och den fastnade inte. Men så kom jag på att jag tar in en järnplatta från skrotlagret och sätter den under kastrullen. Visserligen förlorar man snabbheten men det går att använda de gamla kokkärlen på det viset.

Nu har jag inte enbart arbetat med huset – även om det tagit mest tid. Det har varit nödvändigt att så och spruta också och så måste vi göra i ordning bränslehuset så jag kan placera in bränsletanken då det blivit renoverad. Den 11 juli åker jag med den upp till Ylihärmä. Bassängen i bränslehuset skall rappas och golvet jämnas ut. Sedan skall en plastmatta placeras inne i bassängen. Jag viker upp hörnen utan att svetsa plasten. Det går bra att vika riktigt snyggt bara man värmer med en värmepistol. Men först måste cementen stelna ordentligt.

DSCN3837

Ytan skall ännu stålslipas med tunt murbruk. Jag vet ine om plastmattan är nödvändig men det skadar inte med extar säkerhet.

Det har varit dåligt med bloggandet under de senaste två månaderna. Men det vill inte bli till nånting då man känner sej fullständigt urlakad och bara vill inta ryggläge. I morgon måste vi föra ena bakhjulet på Zetorn för att lappas. Och så skall golvet lagas så vi kan börja måla. Då blir det litet annat arbete för det måste torka mellan målningarna.

Avsikten är att flytta in inom juli månadoch sedan får byggarbetet inomhus vänta till hösten för vi har en hel del byggande utomhus också.  Och maskinerna måste skötas om. Inga större fritidsproblem i sikte …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Urlakad”

 1. Är stålslipning nödvändigt om du ändå lägger plastmatta? Tycker det ser bra ut. Själv har jag också (inspirerad av Mats’ motsvarande projekt) tänkt förbättra säkerheten kring bränsledepån.

 2. Inte direkt nödvändig men jag vill ha en riktigt slät yta under plastmattan så den håller bättre. Det blir en hel del tryck från en full bränsletank. Mellan plastmattan och tankfötterna tänkte jag lägga bräder så att vikten fördelas på en större yta på plastmattan.

  Nu är det inte meningen att bränslet skall svalla fritt i bassängen nån längre tid efter ett eventuellt läckage. Plattan lutar mot luckan så att en läcka syns genast vid öppningen och då måste man tömma den läckande tanken och lappa den. Jag tänkte förvara oljetunnan där också men är litet fundersam om den blir för trög riktigt kalla vintrar …

 3. då kan man ju fråga sig, under dina X antal år som bonde, hur ofta har gårdstanken läckt…

 4. Nå, den har aldrig läckt men å andra sidan har det heller aldrig brunnit förut. Tanken är väl att hinns bygga effektiva konstruktioner som minimerar skadan INNAN det händer något …

  Just nu planerar jag kanal från den nya köksfläkten som är brandisolerad samt lätt att öppna och rengöra. Inte för att vi tänker bränna upp köket en gång till utan för att förebygga ett liknande elände.

 5. Det är inte enbart med tanke på läckage som också jag planerar ett dylikt bygge. Det är trevligare att vintertid tanka traktorn om slang och pump är is- och snöfria. Sen borde temperaturvariationerna i tanken och med det uppstå mindre kondens om tanken står under tak. Och helt klart är väl att tankens livslängd förlängs fast i och för sig tillkommer underhåll av tankhuset. Kanske kan Mats redogöra för sina erfarenheter från sitt bygge?

 6. Samma här. Tidigare måste man skyffla en halv meter snö från tanken då man skulle tanka. Det blir skönt att få den under tak.

  Jag har tappat ur bottensatsen i den gamla tanken och lustigt nog kom det nästan inte alls kondensvatten. Däremot slam. Nu har jag 80 liter brännolja som annars är bra men har en del slam. Kanske man kunde låta den stå några månader och sedan försiktigt hälla bort en del (via filter) som kunde användas …

 7. Den avtappade brännoljan kan användas till tvätt av maskindelar, tändvätska och blötläggning av cykelkedjor bland annat …….. men 80 liter hmmm. Jag brukar också återanvända växellåds- och hydraulolja, efter att ha låtit de fasta partiklarna sjunka till botten i porren någon vecka, som kedolja till sågen. Har inte märkt nån skillnad till den “fabriksrenade” spilloljan man köper på butiken.

 8. “Jag brukar också återanvända växellåds- och hydraulolja” så gör jag åxå…argumenten för den köpta är väl om du sågar mycket tall, är väl kådan som kan ställa till det.

Kommentarer är stängda.