11 juli, 2014 av

Heimane i skick…..

….vore ju bra att ha nu då några av mina värderade bloggkollegor kommer på besök. Man har ju här på bloggen målat upp en bild av ett mönsterjordbruk målmedvetet drivet av en skötsam och energisk grönsaksbonde. Med utvalda texter och bilder är det lätt att få det att låta bättre än det är men nu då kollegorna kommer till ort och ställe kan de med egna ögon se hur det egentligen är ställt 🙂

Nåjaa, skämt åsido, de är ju själva bönder och vet hur det är i praktiken. Tack och lov för det.

Senaste sommar hade vi en givande träff hos Charlotta och Sonja som gav mersmak och därför beslöt vi att åter träffas i en annan landsända i sommar. Så nu är det jag och Kalle som står “värdar”. Jag ser verkligen framemot att träffa de andra för att på bönders vis diskutera och utbyta erfarenheter och givetvis hoppas jag att de ger synpunkter och ifrågasätter rörelsen här på gården. Själv blir man lätt gårdsblind så det är välkommet med nya ögonpar. Kanske kan det också stimulera aktiviteten med skrivandet här på bloggen då de ser vad som kunde intressera dem som följer med vad vi håller på med.

Ogräshackning

Rena välskötta fält vill jag ju gärna visa upp, odlandet och odlingarna är det som jag enligt vissa andra satsar alltför mycket tid på. Tyvärr har det kalla blåsiga vädret lätt till att jag för att inte stressa växtligheten i onödan varit ytterst sparsam med växtskyddet och det har satt sina spår. En del åkrar är inte i det skick som jag skulle önska men det varma torra vädret de senaste dagarna har passat bra för radhackning. Effekten på ogräsen är god då de snabbt torkar ut bara man får dem lösryckta ur myllan. Traktorhackningen är ett precisionsarbete men jag gjorde ändå ett försök att samtidigt som jag körde få videofilmat lite av hackningsarbetet en lite ryckig videosnutt men det gäller att hålla traktorn på rätt kurs om det skall lämna några broccoliplantor kvar.

 

Hälsar på detta vis bloggkollegorna välkomna till FinneFarm och Långmossen.

Etiketter:

2 svar till “Heimane i skick…..“

  1. Nisse skriver:

    Det blir spännande att se Langmosan (som vi skulle säja i Hindersby). Vi har ju styva lerjordar som inte lämpar sej för grönsaker (utom kålväxter) men unga husbonden har idéer så det kan hända att gamle gubbens vete får ge vika för nyare växter. Han borde förstås vara med och se på annan sorts produktion men jag jagade nyss ut honom på flyghavresökning :-). Nu skall jag sätta mej i bilen och påbörja den långa resan till andra ändan av Svensk-Finland. Det har varit enklare att diskutera via nätet men det har sina begränsningar och att vara på ort och ställe ger en helt annan nivå på utbytet.

  2. Kurt skriver:

    Flyghavresökning sköter man väl hemma från soffan med hjälp av en drönare?