+ Grader!

Så det räcker till och förslår…

När jag står med pärongräftån och hackar upp 40-50 kg potatis nån dag i full solsken kan jag inte låta bli att tänka på spådomen som nån kläckte, efter en skitvinter kommer en skitsommar… Men… Skitvinter hade vi, men det där med skitsommaren vill jag inte riktigt hålla med om, nog räcker sommaren till åt mej i alla fall! Fast, egentligen så är det lite av en skitsommar, för nu är det för varmt. Ja, det är det samma gamla vanliga – aldrig nöjd, aldrig är det bra. Men nu är det så att när temperaturmätaren går över +30, då är det inte (!) roligt att jobba ute! Men man måste ju. Det mesta man ska göra vad gäller jobbet, är ute. Nå, solskyddsfaktor 50 på, några omgångar per dag, så reder man solbrännan, men svettigt är det. Att ta siesta på dagen kan man också göra. Eller siesta och siesta, jag har försökt ta lite längre lunch, och fixat med papper och mail mitt på dagen när solen är som aggressivast, och så jobbar man lite längre på kvällen istället och går direkt i säng efter att man duschat. Duscha alla dagar är nästan ett måste. När man fullkletad med solkräm gräftar potatis får man ett extra skyddande dammlager på sej. På kvällen när man kommer in tycker man att oj va solen har gjort en fin solbrun färg åt mej idag, men så ställer man sej under kranen, och kan konstatera när man kommer därifrån, att dit for den bruna färgen och så har man istället ännu en dag samma blekbrun-rosa nyans.

Nå, inget är evigt, inte heller denna sommarhetta. Tack och lov för det. 🙂

Jag lämnar endel jobb med flit. Jag har några stängseldragningar som har stått på lut länge, och endel dagar skulle jag ha tid med de, men att i full solsken, +30 grader, slå gräs, dunka ner stolpar med järnstång, dra fårnät, där det skall dras är det sankmark, och röjvass, så bromsarna trivs alldeles ypperligt …. nej, det är inte värt det! Det får va hur det vill, jag gör det bara inte nu. Istället försöker jag tänka framåt och försöka vara lite före min tid med annat, så kanske jag får tid för stängslet längre in mot hösten. Kanske, annars står jag där igen nästa vår och funderar varför det inte blev gjort förra hösten…

Nåja, nu verkar i alla fall värsta värmeböljan lite avta, och vid 22 grader står man nu nästan och fryser. Värmen är en sak, den kan man ta sej genom. Det som värre är, är denna torka. Ingenting växer. Allt vill ha vatten. Potatislandet kan man vattna, och som jag tidigare konstaterat så tänker jag inte ta mer ensilage. Men gräset på betena växer inte heller. Så får se om jag måste ta hem fåren och hålla dem alla hemma, eller om det går att ta hem de som skall gå med bagge, och sen köra lammen och slaktfåren ut tillbaka som jag ibland brukar. Hmm.. Återstår att se. Nå, det spås om lite vatten till inkommande vecka. Det skulle vara väldigt tacksamt om det skulle kunna ramla ner lite vatten. Utan åska tack. Önska får man, men ändå gör den som den vill. Den förargliga, obehagliga åskan. Jag är inte direkt rädd för åskan, men jag tycker den är fruktansvärt obehaglig. I asatron pratas det om att det är Tor som kör omkring med sin vagn, dragen av bockar. Med sin hammare strider han och det är så åska uppstår. Kan mycket väl tro att det är så man trodde, för ibland låter det precis som om någon skulle braka omkull med vagn, bockar och hela patrasket där uppe när det åskar. Nå, det är en sådan sort som man får ta vad det kommer. Så länge Tor själv hålls där uppe är det väl någorlunda ok.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “+ Grader!”

  1. Ha ha. Jag tror jag skrivit in mig i historieböckerna som världens sämsta spåman efter det här, men det kan jag bjuda på. Däremot vill kan jag inte låta bli att retas lite och korrigera. Jag sa efter en BRA vinter kommer en skitsommar. Lik hur hade jag fel!

Kommentarer är stängda.