Skolstart

Uppstigning 06.30. Gäääääsp säger hon som gillar att sitta uppe och pyssla om kvällen, och gärna drar sej en liten stund under täcket på morgonen. Men nu är det slut med det. Slut, finito, the end.

Varför?

Jo, för nu har jag ett skolbarn i huset, hans skoltaxi kommer och hämtar honom kl 07.40, och då ska han vara på Kirjais, vid Ytterholmvägens vägskäl. Så det är bara att pallra sej upp, duka fram stadig frukost, och sen följa honom den kilometer han har att gå för att komma till skolstaxin. Genom grindar, genom fårhage, över bron, och så genom stora kusliga skogen, upp på berget, ner på andra sidan och sen är man framme. Nu är det ju inte så stora problem att hitta motivationen att stiga upp, men, den dagen när tredje veckans lervällingsföre infinner sej, solen inte skymtats på flera veckor, och östanstormen piskar nubb i ansiktet när man skall över till Kirjais sidan, då kan jag tänka mej att det kommer att kännas lite tradigare och motigare att traska iväg. Nå, den dagen den sorgen.

Att Mathias flyttat hem till Nagu är ordentlig omställning. Han har nu gått dagis och förskola i Geta, och alltså bott mest där, men nu kommer han alltså att börja skolan här, och bo mer hemma hos mej. Det kommer att innebära att jag förhoppningsvis kommer att komma igång bättre på morgonen. Inget lallande med kaffemuggen om mornarna, utan swips in med kaffet och så iväg till skoltaxin och sen börja arbetsdagen. Jobba flitigt fram till 13-tiden då Mathias kommer hem igen och sedan göra sådana jobb som Mathias kan vara med på resten av dagen.

Det är vad jag tänker mej… Hur det blir… Det är en helt annan sak…

I alla fall har vi kommit rätt bra igång med skolan de här första dagarna, både junior och jag. Vi har inte försovit oss, och Mathias verkar trivas rätt bra i skolan även om alla barn är helt främmande för honom.

En del av skolvägen
En del av skolvägen

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.