Verktyg

För en lag-allt-sjölv-bonde är ju verktygen mycket viktiga. Lång erfarenhet har emellertid lärt mej att det INTE lönar sej att köpa “märkesverktyg” – utom i vissa fall. Nuförtiden är ett varumärke närmast bedrägeri. Verktyget kan vara tillverkat i samma fabrik som ett liknande grisbilligt verktyg och ibland är enda skillnaden att den dyra grejen har ett pålimmat “varumärke”.

Man behöver en massa olika verktyg men i jordbruket kanske man bara använder dem en enda gång eller väldigt sällan. De behövs i alla fall och det lönar sej att köpa dem ändå. Men då man inte använder dem varje dag så kan man klara sej med något billigare. Så är det till exempel med min rörgängare. Det är väl tio år sedan jag använde den sist men nu behövdes den – för en enda rörända. För omkring 35 år sedan köpte jag en billig kinesisk rörgängsats (made in Shanghai) och nu använde jag den igen. Inget för rörmokare men den fungerade bra för mej. Bara man tar det försiktigt och använder en massa skärvätska så får man hyfsade gängor.

DSCN4388

Resultatet är inte så illa. Men man bör komma ihåg att smörja gängorna redan då man tar bort gängbacken så att friktionen inte river loss dem.

DSCN4389

Fast å andra sidan råkar man ibland ut för fullständigt odugliga verktyg. Jag köpte plåtsaxar som behöver litet justering.

DSCN4390

Före …

DSCN4391

under …

DSCN4393

och efter justeringen som företogs med skärbrännare av typ Aga. Avsikten med justeringen var att man absolut inte någonsin mera ens i misstag tar med sej det helt odugliga skräpet för nån plåt går det inte att klippa med den. Knappast heller papper så den är värdelös till allting. Men jag har en bra plåtsax av typ Pelikan som är stabil och fungerar utmärkt. Dyr var den men den var värd sitt pris.

Skruvdragare är en besvärlig sak. Dem använder jag mycket så riktigt dåliga är inte bra. Å andra sidan behöver jag många så man inte behöver byta spets hela tiden. Så jag har dyrare (inte de riktigt svindyra) som jag köpt för 150 euro och så har jag billiga som jag köpt för 300 kronor (ca. 35 euro). Den billigaste är relativt svag så den lämpar sej inte för stora skruvar men är lätt och bra för små skruvar. De riktigt stora skruvarna kör jag med en proffsmaskin med pneumatiskt slag som drivs med 220 Volt. Den orkar man inte ens hålla i  då skruven tar i botten.

Och snackar vi om stora maskiner så finns det en kompressor med 500 liters bytta och skruvdragae med slag och tums hylsor.. Där muttern inte kommer loss med den så blir det att ta fram gassvetsen och hylsnyckelsatsen plus ett 1 1/2 meters rör som förlängning. Då muttern är vitglödande och man vrider med den nyckeln så kommer den bort om den inte är fastsvetsad.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

11 reaktioner till “Verktyg”

 1. Saknar mina -50 -60-tals verktyg, försökte förklara för försäkringsbolaget att det som hållit 50 år nog håller 50 år till när dom började prata om åldersavdrag 🙁

 2. Farsan började tidigt med “gårdsverkstad” förrän ens namnet fanns. Förr åkte alla ned till smeden. Men då var verktygen DYRA. En hylsnyckelsats var en INVESTERING. Fast den har jag ännu kvar och använder dagligen. En av de bättre köpen var den transformatorsvets som farsan köpte. Det är en stor baddare som ledigt ger 600 A. Ingen elektronik alls men den är bra konstruerad och går bra att svetsa med. Den nya inverter som jag köpte var en besvikelse och är betydligt sämre all elektronik till trots.

  Sedan fanns det vissa verktyg som jag gärna låter bli att använda. Till exempel den gammaldags plåtsax vars mest framträdande egenskap var att den knep en ordentligt i magskinnet om man inte var försiktig. De gamla verktygen är i alla fall eviga och håller många generationer än (om jag inte tappar bort dem :-).

 3. Det är en knepig balansgång att hitta rätt pris/kvalitet på verktyg som man inte behöver så ofta. Det är synnerligen irriterande att använda verktyg som fungerar dåligt även om det sker sällan. Mitt bästa verktyg är en vaselinpress som funnits på gården sedan 50-talet, mycket bättre än de som säljs idag!

 4. Jag brukar gå på linjen att en dålig mekaniker behöver kompensera med bra verktyg. Därför försöker jag hålla mig i övre prisskalan när jag handlar, förutom gällande sånt som man snabbt slarvar bort. 17 mm nycklar brukar ha en konstig förmåga att försvinna, oavsett hur många man har. Vad gäller elhandverktyg har jag flera år hållit mig till gult men nu håller jag på att byta till rött.

 5. Jo, det är besvärligt att bedöma pris/kvalitetsförhållandet. Men jag har som regel att det inte gör så mycket fastän man får jobba långsamt med ett verktyg som man använder sällan. Riktigt bra kvalitet skall man ha på de verktyg som används hela tiden.

  Och 17 mm nyckel är verkligen ett problem. Jag är bra på att lämna verktygen utspridda över hela stället eftersom jag vanligen har tio projekt på gång tillika. Då man fått nånting att fungera behjälpligt så måste man rusa vidare till nästa katastrof och lämnar verktygen kvar “eftersom man snart skall fortsätta “. Nåja, det leder till att jag ibland inte hittar 17 mm nyckel (eller 19 eller 13) och så då man samlat ihop allting så har man åtta 17 mm nycklar … Nu då verktygen är så billiga så har jag köpt en sats till varje traktor men lustigt nog så hittar man aldrig 17 mm nyckel där heller :-).

  Men i går så hittade jag min Makita skruvdragare som varit borta i ett år. Den låg under tak bredvid bränslehuset där jag tydligen satt den ifrån mej då jag höll på att skruva takplåtar. Och som jag har sökt den … Den fungerade fint då jag satte en uppladdad acku i den.

 6. En suspekt maskinhandlare från Sverige dök upp häromdagen. Sålde billiga Makita verktyg. Körde i en gråbrun Volvo med svensk reg. TEJ 262. Hävdade att det inte var frågan om stöldgods men jag undrar?
  Fick höra följande historia att han nu varit på mässa i Helsingfors och var på väg till Haparanda därifrån de flyger hem efter att ha levererat beställningar. De hade några “överlopps” osålda som de nu realiserar till halva priset. Enligt vad jag hört har han dock cirkulerat i nejden i några veckors tid och berättelsen varierar så något suspekt är det nog. Kan också vara fråga om kopior.

 7. Om du hade synat närmare på de billiga makitan hade märkt att motsvarande typnummer inte finns i makitas sortiment, dvs. billiga kopior handlar de om. Vissa verktyg går ju att hyra om man bara behöver dem typ en dag på 10år – men då skall de hämtas & föras. O dyrt blir det också – hade för en tid sen en roterande laser för en vecka, 350€ i hyra!. Motsvarande apparat med liknande egenskaper skulle man ha kunnat köpa för ca. 1000€.

 8. Jo, hyrorna kan vara verkligt höga. I stället för att hyra en 110 mm diamantborr så köpte jag en från JULA för 450 kronor (ca. 50 euro). Om jag hade kört till Borgå för att hämta och föra tillbaka en hyrborr så hade det garanterat blivit dyrare. Jag tvivlar inte på att kvaliteten är sämre på HardHead-märket men då jag bara behöver ta upp två hål så torde den hålla ihop så länge (det ena är redan klart och blev riktigt bra).

 9. Joo oteknisk! Tänkte på det jag också men typbeteckningen kan ju vara kopierad den med, eller? Försökte googla Makita kopior (copies) men hittade inget speciellt.

 10. För något år sedan hade jag besök av en försäljare med exakt samma berättelse, på väg hem från mässa och vill inte släpa hem sakerna. Då gällde det elaggregat som kostade en bråkdel av det riktiga priset. Det hade mig veterligen inte varit någon mässa här i trakten just då och jag tyckte även annars att säljaren verkade skum. Tog registernummern och ringde polisen som bara suckade och sa “jasså han är där nu”. Utan bevis för nåt olagligt kan de inte göra mycket.

 11. Joo Kalle ja är nog inne på samma linje som du (man köper ju bara en gång ett verktyg och det jobbar man med, gäller förstås ej motoriserade verktyg) sen har man ju å då e det bra. Så brått har inte ens brandkåren då dom har jobbat färdigt att dom inte hinner samla in verktygen efter avslutat värv och kolla att allt finns kvar där det skall vara.

Kommentarer är stängda.