Vinterns första snöarbeten

Här kom det i går första gången snö som ligger kvar längre än en natt. Vi hade något litet tidigare också men det smalt bort genast. Nu blev jag i alla fall tvungen att sopa bort snön framför dörrarna. Jag undviker skyfflar för borsten tar mycket renare. Om det är lätt och torr snö så går det också snabbare med borste.

DSCN4440

Man kan bra köra genom det tunna snölagret men framför dörrarna vill jag har rent så det inte packas och börjar växa. Att hacka bort is är betydligt besvärligare än att sopa nysnö. Redan som man går eller kör en gång genom snön så blir det besvärligare med snöarbetet (som ni ser på hjulspåren). Jag såg på nätet att det kommit en hel del snö på sina håll men vi har haft ganska litet av den varan ännu. Och så hoppas jag att det fryser på ordentligt innan det kommer mera snö. Åkrarna behöver en ordentlig tjäle som spränger sönder leran och skogsvägarna måste frysa till ordentligt innan man kan börja köra på dem.

Men nästa vecka skall det bli plusgrader igen så få nu se om vintern har kommit eller inte …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vinterns första snöarbeten”

  1. Hej!
    Visst fick vi ett “ordentligt” snötäcke här i östnyland , jag var ute med pyrypekkan på lördag morgon o putsa backen , det är mitt område har nekat min snögubbe o komma med traktorn uppe på backen, för han vill ta sand o ibland lite av blombänkarna med då maskinerna är lite väl stora för det. Han var nog o ploga vägarna för så mycket kom det ju.. men nu är det ju värmegrader så få se när allt är borta. Han har spått att vintern o snön kommer först i januari o då redigt , kanske lite till julen men det är osäkert.. han är litet av en spåman så få se hur det stämmer.. han har haft rätt förr oxå,, samma om våren då vi ska börja vårbruket, det brukar oxå stämma. Lilla-juls hälsningar till allihopa önskar vi båda från Borgå.

  2. Inte lär det ska bli mycket snö i vinter, inga högvatten ännu, inga höststormar, lite rönnbär, inga västvindar ännu. Fast allt beror nu på vädret

  3. Det är som vanligt. I Borgå är det snöoväder och i Lappträsk kommer det ännu en hel del men här i Hindersby ser vi bara en och annan flinga. Samma med regnandet på sommaren. Utom då det kommer söderifrån för då kommer det ordentligt …

    Jag behöver inte alls snö i vinter men kallt får det hjärtans gärna bli. Det blir att skruva på skogsmaskinerna ännu litet för jag vill inte köra djupa spår i vägarna som håller på att tina upp igen.

Kommentarer är stängda.