Flisomrörare – andra försöket

Den första flisomröraren som jag byggde misslyckades nesligen så nu gör jag ett nytt försök. I första versionen använde jag samma metod som i fabriksbyggda silos. Men det är ju en helt dum princip. Där skall en bladfjäder i bottnen svepa ned flisen i tratten. Problemet är bara  att det är alldeles för tungt. Det behövs grymt stora och dyra vinkelväxlar och en stor elmotor. Min lilla vinkelväxel orkade inte alls.

Så då började jag tänka. Flis är ju lätt men bildar mycket hårda hopar. Så om man bokstavligen vänder upp och ned på alltihop och sätter omröraren OVANFÖR hopen i stället så blir det mycket lättare. Och i går byggde jag Omvända Röraren i System LS (Lat och Snål).

DSCN4456

Motorn med vinkelväxel roterar röret ungefär ett varv per sekund. Jag använder kasserade sågklingor från bandsågen. De är tillräckligt mjuka så de böjer sej undan då man fyller på större mängder flis men fjädrar tillbaka och för ned ett och annat fliskorn i mataren. Men det behövs inte många flisbitar per varv då röret roterar tusentals varv på en timme. Det här är ännu en prototyp för att kolla om hela principen fungerar. Och det tycks den göra. Fast visst skall det göras en hel del justeringar ännu.

Röret är lagrat i motsatta väggen och sitter fast med en snabbkoppling (av egen konstruktion) så det är lätt att ta bort. Själva röret är ett s.k. trafikmärkesrör på 60 mm med relativt tunna väggar men stadigt och välgalvaniserat. Samma som jag byggde grundpålar av till växthuset.

DSCN4458

Som gammal ingenjör så vet jag att grunden för allt ingenjörsarbete är att kopiera. Onödigt att hela tiden uppfinna hjulet på nytt. Men alltid lönar det sej inte som just i det här fallet. Kopierandet ligger i ryggmärgen på en gammal ingenjör (under teknologtiden kallade vi det “att proja”) och först då kopierandet inte fungerar så börjar man tänka. Människan strävar ju alltid att undvika att tänka så långt det är möjligt (och litet till).

Om nån vill knycka principen så är det fritt fram för alla men den får inte patenteras. Patentering är ett av de värsta hindren för all teknisk utveckling. Gärna får man förstås meddela att man använder NOR-principen (Nisses Omvända Rörare).

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

11 reaktioner till “Flisomrörare – andra försöket”

 1. Ingen risk att flisen hänger sig med halvfull/full behållare? Då hamnar tydligen bladen att vika sig över en flatjärnskant när omröraren startas… Håller de för det?

 2. Röret roterar så att bladen viker sej runt röret och det är just frågan om de håller. De här tunna sågbladen är ju extremt mjuka och kröks hela tiden i bandsågen. Men bandsågens rullar har förstås mycket större diameter än röret. Det vet jag först då jag testat med större flismängd. Jag har förstås möjlighet att skruva fast nånting vid röret så krökningsradien blir större.

 3. Jag tycker ett varv per sekund låter väldigt mycket…hade du inte skrivit det där hade jag utgått ifrån att det handlade om bara några få varv per minut.

 4. Vinkelväxeln kommer från den gamla flismataren men hade där ännu en utväxling med kugghjul och ked så att flisskruven bara roterade några varv per minut.

  Jag kollade i tiderna in vinkelväxlar och att växla ned en elmotor som roterar tusen varv per minut till ett par varv kräver dyra vinkelväxlar – vanligen två efter varandra.

  I den här konstruktionen är det bara bra att röret roterar ganska snabbt för bladen för inte med sej så väldigt många flisbitar per varv. Någon större kraft behövs inte heller.

 5. Hur högt upp kommer flisnivån då du fyller på “fullt”, tex. med tanke på några dagars frånvaro? Nästan ända upp till röret? Är sågbladen såpass styva, att dom då faktiskt rör om ända ner vilket ju torde vara kritiskt?

 6. Det är inte helt klart än eftersom jag tänkte sätta in sneda skivor så det bildas en tratt. Men flis(mellan)lagret är ganska stort så jag har inte fyllt på ens en meter högt än. Och då går det en vecka. Nu beror det också på hur bra jag får mataren att fungera. Bladen är med 15 cm mellanrum men det är lätt att sätta in fler och tätare. Men tanken är att kunna fylla på över röret.

  Bladen skall inte vara styva utan bör ge efter lätt då man fyller högre. Men de bör fjädra tillbaka utan problem. Så som de nu är konstruerade så tar de bort flisen ända ner till en cm över golvet. Litet ojämnt men man kan sätta in dem tätare. Farten är såpass hög då röret roterar att bladen kastar flisen ganska långt (måste sätta in en skiva på motsidan). Centrifugalkraften kastar ut bladen rakt från röret.

  Men som sagt så är det en prototyp och testerna fortsätter …

 7. Utnyttjar omröraren centrifugalkraft kunde det väl lika gärna var kedjor i stället för sågblad som “omrörare” ?

 8. Javisst är det tänkbart i princip. Men om de en gång vecklas kring röret så undrar jag om de rullas ut tillbaka utan att man byter rotationsriktning ? Bladfjädrarna vecklas ut på grund av fjäderkraften.

 9. Och så har vi nästa problem. Mekaniken verkar fungera men styrningen av den Omvända Röraren tål att tänka på. Det är egentligen alldeles onödigt att den roterar då det finns fullt med flis. Den borde kopplas på först då tratten börjar bli tom. Så nu undrar jag om jag skall bygga en givare (de brukar aldrig fungera) eller sätta in en IP-kamera och sätta på och stänga av över nätet ? Eller en kombination ?

  Just nu är den kopplad så att då flisskruven startar så börjar den rotera. Det är enkelt och säkert. Men det blir stor påfrestning på banden – i onödan – då man nyligen fyllt på stora mängder flis. Så jag måste troligen bygga en styrkrets med relä som kan styras över nätet (i 1-trådssystemet). Samma krets som jag använder för att stänga av hela pannan. Sedan får jag fundera ut lämpliga styrprogram.

 10. Har du kommit ihåg mikrobrytaren mellan brännhuvud och panna? Den som bryter inmatning om pannan börjar röra på sig på grund av för stor (överfylld) inmatning!

 11. Jo, men jag tänkte om litet och sätter en bromsströmbrytare (med fjäder) mellan pannan och flismataren. Men de tycks vara svåra att hitta. Biltema sålde sådana förut men nu är de borttagna. Det är ganska praktiska manicker som passar till en mängd olika övervakningar så jag måste väl köpa en bunt på eBay.

Kommentarer är stängda.