9 december, 2014 av Charlotta

Hyggligt höstväder – hujedamej…

Ett högtryck ligger över landet. Svaga nordliga och ostliga vindar… Suck voi nej voi nej…. Tänker jag, en annan kanske tänker

-Jaaa, än sen då???

Utvatten! Så förskräckligt! Men, var är det? Det har inte varit så högt som det brukar kunna stå hela höstarna ännu, det har egentligen inte varit högt en enda gång sen förra vintern. Lite upp, men inte högt. Såhär såg det ut i stranden kring den 3.12.

DSC_0241[1]

Jag kommer så bra ihåg hurdant väder det varit just den dagen för det är den dagen jag fyller år. Annars är jag värdelös på att komma ihåg någonting annat än den 9 december för några år sedan. Alla kommer ihåg det årets juldag, för det var då det var långa strömavbrott och stormen fällde massor med skog, men jag minns den 9.12. Jag var ensam hemma på holmen, och sprang från strand till strand och släpade upp allt som vattnet kunde komma åt, förtöjde båtar, drog upp allt möjligt som “sjöberg” redan tagit, och slog larm åt andra som hade sitt lite på svaj för stormens framfart. Det var en spännande dag. In och äta några minuter och sen ut tillbaka. När jag fyllde 30 var det högvatten och skitväder. Det var så högt vatten, att gästerna som kom med högskaftade stövlar, plumsandes genom högvattnet på kalas på eftermiddagskvällen, inte själva kunde ta sej till fots från holmen några timmar senare när de skulle hem, utan de svängde om och kom och frågade om båtskjuts över. Det är inte helt ovanligt att det står vatten på den här bryggan som finns på bilden. Den låga bryggan brukar vara under lite hela tiden om höstarna och blir det riktigt högt står det vatten också på den högre. När det är högvatten får man passa upp så att inte båtar (nån lätt snurra som inte ligger så djupt) hänger upp sej ovanpå bryggan så den blir att hänga där och kanske stjälper när vattnet går ut. Nu är det ca -40 och man får släppa mer tåg åt båtarna så dom inte blir att hänga i tågena. Helt otroligt väder och ovanligt tycker jag som med mina lite dryga 30 tycker jag aldrig upplevt en dylik höst. Slage varmt och inga större förödande stormar. Riktigt bra, det gör liksom inget, men, jag börjar lite befara vad som komma skall. I 10-dygnsprognoserna pratas det nu om djupa lågtryck över Atlanten som arbetar sej uppåt mot norden. Rätt hårda sydliga – sydvästliga vindar, 10-19m/s … Ja, nog ska vi väl få vatten i stövelskaften ännu i år… Och det kan börja redan idag. Dags att gå ner och se hur det ser ut i stranden och kanske dra upp någon båt till.

Ett svar till “Hyggligt höstväder – hujedamej…“

  1. Urban Jacobs skriver:

    Angående högvatten. Bodde i Kirjais Västergårds lillstuga när det kom en rejäl sommarstorm. Kan ha varit -65 eller -66 kanske. Vi fick gå långt upp i skogen för att komma till butiken eller till Västergårds. Vinden kom in under huset och pressade upp korkmattan så man blev nästan sjösjuk av att titta på golvet. Gick över till vindsidan av ön, Ormkil och tittade på det mäktiga vågsvallet. Egentligen ett farligt företag eftersom det var så mycket skog som tippade. Ett häftigt barndomsminne.