Kryper omkring på knä

Man känner sej lite … udda. Lite som en smygtittare smyger jag om kring och småpratar för att fåren ska veta att det är jag som kryper omkring bakom dem och inte nåt farligt. Jag hyschar och mumlar, tittar, funderar och räknar.

Koncentrerad på juver kryper jag omkring igen en gång i ströbädden. Lamningstider i antågande. Åhå, där satte jag handen rakt i rena rama fårskiten. Nåja, bra att jag tog handskar på, och bykmaskinen får jobb igen. Kryper en bit framåt och konstaterar att det slirar under knäna… Jajjamensan, där va det ett lass igen… Nåja, det är bara vanlig fårskit, och så kryper jag vidare…

Det finns smuts jag är “rädd” för och smuts jag inte är “rädd” för. En allmän toalett. Heltäckningsmatta. Pengar. Den rullande “ledstången” i en rulltrappa. Bollhavet… Där kan det finnas ett som annat. I ett lass fårskit finns det antagligen just det – skit. Visst vimlar det av ett som annat där också, men det är ändå sånt jag vet vad det är.

Endel har börjat bygga juver, andra inte…

DSC_0544[1]

När jag matar fåren tar jag hö/ensilage från två olika balar, det syns bra där nere i kätten som fåren kan välja till vilket bord de vill gå, att gräset från ena balen är betydligt godare än från den andra…

DSC_0546[1]

Packade som sillar står fåren och mumsar på den ena sidan, medan det på andra sidan av kätten kommer hö/ensilage från en annan bal…

DSC_0547[1]

… som inte alls ser ut att vara lika god…  Här står de med bredsidan till och har ingen brådska i världen 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Kryper omkring på knä”

  1. Hejsan Charlotta!

    Oj så “ulligt” gulligt det ser ut då dessa fyrfotingar får mat och kan så vackert stå på rad… Att du har jobb finns ingen tvekan om,, att “krypa” omkring i halmen var det finns lite annat oxå , det kan vara intressant hmm,, men som sagt det är ju “äkta” vara som du skrev… Detta inlägg är så äkta som det bara kan vara, behövs inget “manuskript” , det är detta vi vill se och läsa om, så tack oxå till dej och lycka till med lamningen . Hälsar två “gamla bönder” i Nyland

Kommentarer är stängda.