Datorberoende?

Tusan också nu har nästan fyra timmar gått åt framför skärmen igen, är det början på datorberoende?

Det går onekligen åt en massa tid  framför datorskärmen på både gott och ont, om det sen kan anses farligt har man själv svårt att avgöra. Funderar över vart de senaste timmarna tagit vägen….. lite bläddrande och några REKO-kommentarer på Facebooken får jag väl tillstå men i övrigt har det blivit att läsa Vasabladet som e-tidning, kolla kommentarer på Bondbloggen och väderprognoserna, läsa lite nyheter och kommentarer på YLE’s sidor, kolla startlistorna och gästbokskommentarer på BotniaVasan’s hemsida, gå igenom e-posten och så gick det lite på en timme åt att betala en STOR hög med räkningar och mata in årets förskottskatteinbetalningar.

Om det sen kan anses vara ett beroendeframkallat fenomen vet jag som sagt inte men visst återkommer jag till de flesta av ovanstående titt som tätt. De sistnämnda (räkningsbetalningarna) är det till och med lite svårt att låta bli ogjorda hur gärna man sen skulle vilja slippa 🙂

Alternativet skulle väl ha varit att läsa Vasabladet i pappersform och se YLE’s nyheter på TV och kanske tagit en tur i elljusspåret i stället för de andra aktiviteterna. Säkert hälsosammare och lika roligt skulle det ha varit.

Får väl konstatera att det är i det närmaste omöjligt att klara sig utan dator numera….. Februari är annars en månad som brukar vara mer eller mindre vikt för datorarbete i och med att skattedeklaration och en massa redovisningar ska göras då.

Annars så var det väldigt vårlikt idag, sol, takdropp och våryra talgoxar …….. och alldeles för varmt för skogsarbete …..

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Datorberoende?”

 1. Föräldrar brukar ju använda tidlås på datorn för att förhindra att barnen tillbringar alltför många timmar framför den varje dag!

 2. Jovisst blir vi allt mer datorberoende eftersom den blir ett arbetsredskap allt mer. För mej har den förstås alltid varit det men det beror på att jag arbetat med datorer sedan 1970.

  Men också inom jordbruket börjar det vara svårt att klara sej utan dator. Det tar tid att betala räkningar men tänk om man var tvungen attköra till sta’n varje gång en räkning skall betalas ? Och Internet fungerar numera som ett bibliotek där man hittar en massa nyttig information. Alla kontor håller på att stängas och blanketterna finns på nätet.

  Som allting är det på gott och ont men framtiden blir svår att tänka sej utan dator. I princip klarar vi oss också utan bil och telefon men här på landsbygden vore det nog ytterst besvärligt. Jag tror att det snart blir viktigare med dator (och fibernät förstås) än med bil.

 3. på gott å ont som sagt..här har många kastruller gått till spillo när maten blivit fastbränd pga av surfandet på datorn,suck att man aldrig lär sig att tiden rusar iväg framför datorn 🙂

 4. Tycker mig också ha märkt att matlagningen tar mera tid nu när datorn finns i samma rum, hmmm.

 5. Hej Christer!
  Intressant ämne, och säkert ett beroende i många hem, att timme efter timme sällskapa med en “död” skärm.. Men vi måste bara inse att vi är beroende av denna skärm,, allt mer o mer ska skötas via skärmen..
  Hos oss är det till all lycka inte så många saker som måste uträttas via datorn, men tillräckligt nog. Tidningarna läser vi i pappersformat så länge dom trycks för det är väl inte mera självklart det heller… följer inte med facebooken, men era bloggar måste man läsa, väderleken granskas ofta sommar som vinter.. Nej utan datan klarar man sej inte mera, men inte har nån “kastrull” hamnat i “kris” tack vare det att skärmen finns i kontoret och inte går att flytta då den inte är en bärbar,, Men som sagt på landet och långt till allt så visst är den ett bra hjälpmedel… Jag tycker om att skriva e-post till vännerna o kommentera lite här o där så jag kan nog ibland sitta “en tiima sa Sulima” o så for det igen en timma… Trevlig fortsättning på den milda vintern till allihopa som skriver o läser. Tack

 6. Tack “kanske”!
  Tog en paus från paraffinångorna ……. den milda vintern ställer till det för skidåkaren och nu blåser det friskt.

  Mina närmaste klagar ibland över at jag inte kommenterar deras facebookuppdateringar men jag tycker att så länge man sitter under samma tak kan man väl diskutera utan att gå via skärmen. En bekant hade under en färjresa till Umeå noterat en grupp flickor som reste över kvarken sittandes med sina mobiler istället för att prata med varandra under resan …… Det kan bli en tyst värld framöver om alla sitter med öronsnäckor och mobiler. Men som sagt helt utan datorer går det inte längre men måtta med allt.

  God fortsättning även till Er.

Kommentarer är stängda.