Valla, valla.

Imorgon går ett av vinterns inplanerade skidlopp BotniaVasan 52km av stapeln i Vörå. Jag har deltagit i alla som arrangerats hittills och det är bäst att hålla tradition vid liv så att man har lite mål att träna för. Det här blir nu mitt nionde BotniaVasanlopp. Tyvärr så är formen i år den sämsta den varit inför loppet, snöläget och en förkylning samt lite tidsbrist (läs latheten) kan jag väl räkna upp som orsaker. Nå nu går jag inte in för att vinna men vill ju förstås ta mig i genom med hedern i behåll. Dottern deltar också för andra gången och henne vill jag inte ha före mig i mål 🙂

130 km har jag hunnit skida hittills och det är väl minst 3 gånger för litet. Tycker mig märkt att formkurvan brukar svänga uppåt först efter en 150km så det blir väl nånstans i trakten av Kimo som det blir åka av 🙂 För ett par veckor sen då jag konstaterade att det inte fanns tid för att få fason på kondition så beslöt jag efter att ha rådfrågat världsmästaren i bänkpress här i grannbyn att satsa på de små muskelgrupperna som inte kräver så mycket syre. Tyvärr har jag inte hunnit följa hans råd till fullo men kommer att försöka stöda så mycket som möjligt på arm- och magmuskler och spara lite på benmusklerna. Vi får se hur det lyckas men glidet är viktigt och därför har jag nu lagt ner några timmar på att valla skidorna. Lite osäker på fästvallningen men räknar med hårda spår då det nu börjat blåsa frisk nordlig vind som förmodligen får de blöta spåren efter dagens töväder att frysa till.

Men nu åter till vallaboden för lite paraffindopning 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Valla, valla.”

 1. Så är det, och inget att undra över. Löpning är inget för mig, till det är jag alltför “kraftig”. Och jag vill påstå att skidandet är bättre och mer allsidig träning än löpningen.
  Fortfarande stormar det här men de (meteorologerna) har lovat att det ska bedarra litet under förmiddagen, det hoppas jag både för åkarnas och arrangörernas skull.

 2. Tack Anki.
  Tyvärr var nog vinden inte i ryggen 🙁 Den besvärade men var ändå inte det värsta, betydligt värre var allt skräp som kvistar, barr, kottar m.m. som stormen skakat ur träden under natten. Till och med ett träd hade fallit över spåret. Spåren var annars jättefina och stabila men som sagt fulla med skräp, hade annars blivit en riktigt fin tur idag.

  För den som undrar så kan jag därtill meddela att jag klarade av att tillryggalägga de 52 kilometrarna på 3:59:07,7. Jag tänkte innan starten att med spårsituation, blåsten och formkurvan i beaktande så är jag nöjd om jag går under 4 timmar, så jag får vara nöjd trots att detta var mitt långsammaste BotniaVasanlopp.
  Dottern gjorde också väl ifrån sig och knappar in på mitt försprång så det blir väl en bra motivering till lite mera träning inför nästa BotniaVasanlopp. Hon gick i mål som 29:e dam av 130 på tiden 4:13:50,2

 3. VÄNDAGS hälsningar till Dej för fina “juttur” i bloggen.
  Hälsar öst-nylänningarna.

Kommentarer är stängda.