Nu är det torrt i skogen.

Torrt i skogen? Mitt i vintern?

Jo, det är torrt! Jag vet inte om jag ska våga elda så stora brasor, håller dem små och låga, och vaktar på dem tills de slocknat. Det är ju inte sommartorrt i skogen, men, inte är det plojskigt heller, ska visa hur torrt det är i tät granskog…

Så lite behövs det. Visserligen har jag ju radat ihop brasan på ett sånt sätt att den ska ta sej lätt, inga snötyngda blöta kvistar närmast tändboet, men det är ändå nysågat, för bara ca 10 minuter sen var det granskog.  Blåste lite lagom gjorde det också den här dagen, inte stormen, men det drog en frisk nordvästlig vind genom skogen, som skötte om att röken for rätt söderut. Jag fortsatte såga i sakta mak norrut…

En bild, fotograferad 14.2 från köksfönstret talar för sej själv om hur mycket snö vi har, inte mycket att skida på det inte…

 

utsikten från köksfönstret
Utsikten från köksfönstret

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Nu är det torrt i skogen.”

  1. Hej Kurt
    Bra fråga! Jag ska försöka få en lite mer beskrivande bild av det hela småningom, så, jag säger som så, att, jag återkommer! 🙂

  2. Jag förstår Charlotta alldeles bra. Om man vill rydja upp en fd. åker och använda den till bete eller bara annars vill använda den dagligdags, så räcker det alldeles förtvivlat länge förrän de grövsta kvistarna förmultnar (den väntandes tid är lång!). Om man hugger mitt i skogen och planerar att komma tillbaka efter 3-5 år, så kan kvistarna ligga kvar bäst de vill.

    Och så blir det ju så snyggt i skogen om man bara orkar och hinner bränna bort rishoparna!

Kommentarer är stängda.