Lök, årets grönsak.

Varje år utses av Trädgårdsförbundet-Puutarhalitto en grönsaksväxt till “årets grönsak”, också Svenska Trädgårdsförbundet har tangerat ämnet. I år har turen alltså kommit till lök i alla dess former.

Den grönsak som väljs brukar få lite extra uppmärksamhet i press och media och därför tyckte en av mediastuderandena på Gfem på Vasabladet att det skulle passa med ett reportage härifrån. Det råkar nämligen sig så att studeranden är en gammal bekant som utförde en del av sin praktik här hos oss när hon studerade till trädgårdsmästare i början av 90-talet.

Läs vad hon skrev om löken i Vasabladet. Där ingår också en videosnutt där jag kort beskriver vår lökodling. Håll tillgodo och “ei kun syömään” som Kinnunen sa i reklamen 🙂 Lök är både gott och hälsosamt och passar speciellt bra nu då flunsan går.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.