Söndag.

Blev informerad -eller var det konfirmerad?- att man ska helga vilodagen för en hel del år sen.

Så idag har jag inte jobbat!

Nää, det kan väl inte vara sant tänker väl de som känner mig?

Men det är det faktiskt, nästan i alla fall. Det beror väl på vad man räknar som arbete. Jag brukar bli beskylld för att inte räkna hushållsarbete som arbete här i gården och då dagens göromål till det mesta påminner om hushållsarbeten så borde det jag gjort idag alltså inte räknas som arbete då heller, eller?

Så vad har jag gjort då undrar ni säkert?

Well, som amerikanen säger, vi tar det från början så allt blir klart på en gång.

Kom hem sent senaste natt efter ett trevligt 50-årskalas i Forssa och hann just klä av mig och gå till sängs då det pep till i nya telefonen. Ett textmeddelande meddelade “Alarm: Flamövervakning”, just så flisfickan har gått tom 🙁  Jag visste att det var lite kvar men hade hoppats att det skulle räcka till morgonen. Nå det var bara att dra på byxorna, picka i skorna och gå ut igen. Efter att ha kollat att ingen fara förelåg bestämde jag mig ändå för att stänga ner värmecentralen och gå till sängs igen. Det var mörkt men varmt ute så pannan får kallna till morgonen tänkte jag, ingen risk att något fryser sönder. Att börja koppla till frontlastaren och göra upp eld kändes inte så trevligt just då.

Efter några timmar under täcket vaknade jag i ett lite svalare men annars OK hus. Stärkte mig med lite gröt och kaffe innan jag gick till pannrummet. Väl där tyckte jag att det ändå var lika bra att utföra en lite grundligare sotning och asktömning då jag noterat att rökgastemperaturen de senaste dagarna legat lite högre och på så vis meddelade att det börjar bli dags för sotning. Och det är ju så mycket trevligare att sota när pannan är kall så att man inte behöver oroa sig för att bränna fingrarna.

Minns inte om jag berättat om hur en sotning går till men det skadar kanske inte att med hjälp av lite bilder ta det på nytt 🙂

Med tom bränsleficka blir det ingen värme i pannan.
Med tom bränsleficka blir det ingen värme i pannan.
Pannan så där lämpligt sval för att sota, kanske?
Pannan så där lämpligt sval för att sota, kanske?
Och på med munskyddet, sot lär ju inte vara hälsosamt!
På med munskyddet, sot lär ju inte vara hälsosamt!
Har prövat en mängd olika "sotanlåbbor" men tycker att det går bäst att borsta loss sotet med en snöborste som jag fäst vid en stake. Är pannan sval smälter inte taglen av plast.
Har prövat en mängd olika “sotanlåbbor” men tycker att det går bäst att borsta loss sotet med en snöborste som jag fäst vid en stake. Är pannan sval smälter inte taglen av plast.
Efter sotningen var det bara att tända igen.
Efter sotningen var det bara att tända igen.
Och med väl sotad panna håller rökgastemperaturen sig på lämpligt låg nivå. Det är ändå så varmt ute att det räcker till för kråkorna :)
Och med väl sotad panna håller rökgastemperaturen sig på lämpligt låg nivå. Det är ändå så varmt ute att det räcker till för kråkorna  🙂

 

Jag brukar annars tycka att det är dags för sotning då rökgastemperaturen närmar sig en 180°C efter det brukar nämligen flisåtgången öka betydligt. Det här med sotning är väl att jämföra med att duka av bordet och starta diskmaskin – alltså inget att räkna som jobb!

Efter sotningen och påfyllningen av flis i fickan så tyckte jag att det var lika så bra att föra ut jordrens och växtavfall från packhallen till komposten. Jag hade kopplat från skogsvagnen och kopplat till frontlastaren på traktorn för flispåfyllningen så hanteringen av byttorna med avfall kunde lämpligt göras med frontlastaren. Och det är väl närmast att jämföra med tömning av slaskhinken – alltså inget att räkna som jobb!

Sen blev det lite sport på TV – definitivt inget jobb även om det kan bli nog så svettigt att se på också 🙂

Dottern satt vid datorn och plockade in lite verifikat i bokföringen och det var vackert väder ute så en promenad runt det närliggande skogskiftet för att få lite frisk luft efter sotningen passade som hand i handske. Att jag samtidigt noterade vad som borde göras i skogen kan väl inte heller räknas som jobb – det är ju som att läsa tidningen ungefär!

Efter middagen blev det lite mera sport och dottern tröttnade på pappren och for hem till sitt men lämnade mapparna öppna som för att meddela att det passar bra att fortsätta, hmmm. Här börjar det nu närma sig gränsen för jobb då jag under ett par timmar matade in lite uppgifter samtidigt som jag också satte in “annonser” till torsdagens REKO-utdelningar. Jobb? Njää, sånt där byråkratpappersvändande är väl inget riktigt jobb det heller, så jag har nog helgat vilodagen idag. Det kan vi väl enas om så att jag nu kan gå till sängs med rent samvete, visst?

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Söndag.”

 1. Hej Christer!

  Visst ska söndagen vara vilodag men sällan blir det så.. I ditt fall så var det ju viktigt att få varmt i huset, för det är inget vidare o frysa inomhus. Du är ju “sotarmurre” oxå, inte illa.. Bra skrivet igen en gång, det är så roligt med era “vardags/helg” sysslor.. tror att alla läsare tycker lika.. Dessutom läste jag att bönder från vårt västra grannland följer med vad bönderna här sysslar med.. positivt det oxå.. Hur har ni andra med åker-arealerna ? det tycks ju varje år endera minska eller öka med nån ar , så är det här hos oss,, inte har vi sålt eller köpt till jord men samma hålls inte arealen,, mycket konstigt… mera byråkrati ..
  Hälsar vi två från öst-nyland.

 2. Det lönar sig nog att sota pannan, är rädd att jag ändå gör det alltför sällan. Nu är det ändå varmt ute men det innebär också att det nog kommer att bli svårt att få ut allt virke som behövs för nästa uppvärmningssäsong. Redan igår började det ge efter i skogen trots att jag inte körde fulla lass, och väderrapporten utlovar mest plusgrader framledes.

  Joo, vi verkar ha ett antal trogna läsare även i vårt västra grannland och det är ju roligt att det intresserar dem vad vi sysslar med på den östra sidan av viken. Själv brukar jag också läsa om några rikssvenska bloggares vardag. Här är det ju inte aktuellt att studera jordbruk i österled utan åtminstone jag sneglar mest västerut. I Sverige är ändå det mesta ganska stort likaså i Danmark men i Norge har jag hittat ett och annat som kan vara omsättningsbart här i våra nejder. I det här fallet är det ju tacksamt att vara finlandssvensk 🙂

  Jag har ännu inte kollat in hur arealerna ser ut ännu, nya kartor som flygfotagraferades tidigt i våras och nya kordinater kommer att användas så säkert är det ett och annat att justera. Det är ju märkligt hur arealerna kan ändra så där mycket här där jordskorpan är stabil sans hur det måste vara där det förekommer jordbävningar…….. nå det är ju som Ni skriver, det håller byråkraterna med arbete och oss med bekymmer 🙁

 3. Märks lite att du är samma generations barn som jag själv… Det är bara rejält arbete med händer eller stora
  maskiner som egentligen kan räknas som arbete! Jag försöker lära om mig men visst sitter detta tänkesätt
  djupt inne.

Kommentarer är stängda.