Tre älgar

Föret är ännu ganska bra så jag fortsätter att köra ut stockar. I går fällde vi troligen årets “bålagren” (monstergran). Då jag körde ut den så vågade jag inte ta mer än de fem stockar vi fick från granen. De var nämligen rätt så tunga. Den grövsta stocken gav ungefär en fast kubik och allt som allt blev det närmare tre kubik för det trädet. Längderna blev två 39 dm, två 58 dm och en 49 dm. Om inte toppen hade brustit så hade jag fått ännu en 43 dm stock.  Rotdiametern var över 60 cm och sågsvärdet räckte inte till. Som synes så blev det en liten tapp osågad – fast det gör ingen eftersom de grova (över 26 cm) går till svarvstock.

DSCN4620

Då jag lastade av så hade jag sällskap av ett par älgar som fridfullt betade invid vägen utan att bry sej om mej.

DSCN4623

Älgarna stod ungefär 50 meter från traktorn hela tiden som jag lastade av.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Tre älgar”

  1. Stocklängderna låter främmande för mig. Gäller andra mått för svarvstock, eller är det olika på uppköpare?

  2. Jo, de här längderna gäller bara svarvstock. Möjligen har dessutom olika uppköpare olika mått. Vi får ibland varningar att måtten kan variera månadsvis. Dessutom kan det vara så underligt att kubikpriset är sämre för klena 46:or än för 43:or …Vi har 5 olika klasser och priset varierar från 35 till 65 euro per kubik så man måste litet fundera hur man kapar. Vanligen är 49:or det säkraste måttet.

Kommentarer är stängda.