10 mars, 2015 av Nisse

Tre älgar

Föret är ännu ganska bra så jag fortsätter att köra ut stockar. I går fällde vi troligen årets “bålagren” (monstergran). Då jag körde ut den så vågade jag inte ta mer än de fem stockar vi fick från granen. De var nämligen rätt så tunga. Den grövsta stocken gav ungefär en fast kubik och allt som allt blev det närmare tre kubik för det trädet. Längderna blev två 39 dm, två 58 dm och en 49 dm. Om inte toppen hade brustit så hade jag fått ännu en 43 dm stock.  Rotdiametern var över 60 cm och sågsvärdet räckte inte till. Som synes så blev det en liten tapp osågad – fast det gör ingen eftersom de grova (över 26 cm) går till svarvstock.

DSCN4620

Då jag lastade av så hade jag sällskap av ett par älgar som fridfullt betade invid vägen utan att bry sej om mej.

DSCN4623

Älgarna stod ungefär 50 meter från traktorn hela tiden som jag lastade av.

 

Etiketter: ,

2 svar till “Tre älgar“

  1. Per-Erik skriver:

    Stocklängderna låter främmande för mig. Gäller andra mått för svarvstock, eller är det olika på uppköpare?

  2. Nisse skriver:

    Jo, de här längderna gäller bara svarvstock. Möjligen har dessutom olika uppköpare olika mått. Vi får ibland varningar att måtten kan variera månadsvis. Dessutom kan det vara så underligt att kubikpriset är sämre för klena 46:or än för 43:or …Vi har 5 olika klasser och priset varierar från 35 till 65 euro per kubik så man måste litet fundera hur man kapar. Vanligen är 49:or det säkraste måttet.