10 mars, 2015 av

Mera blanketter.

Hittade ett brev från “storebror ser dig” i postlådan idag och tänkte att kommer det uppdaterade stödvillkor redan. Döm om min förvåning då jag öppnade brevet och fann en kladd med nya blanketter, vilket kanske i och för sig inte är så förvånande längre.

Ytterligare papper att gå igenom.....

Ytterligare papper att gå igenom….. ja det gula är kanske mest som säkerhet ifall tårarna börjar rinna eller magen slår loss 🙂

Nu verkar det ändå som om dagens paket mest är av informationskaraktär men att minneslistan över klavertramp man kan råka ut för omfattar elva A4 sidor berättar ändå en hel del om vad som stipuleras i dagens jordbruk.

Tillika är meddelandet om att vipu-tjänsten öppnats en påminnelse om vad som skall gås igenom innan sista april. Hoppas nu verkligen att den elektroniska ansökans problem rättats till sen fjolåret.

Kartritandet….

har jag redan gjort små försök till och sänt in lite förbättringsförslag för att göra det smidigare, vi får nu se om de beaktas. En sak som jag föreslog var att man helt skulle göra odlingsanmälan i samband med kartritandet så att man genom att rita in jordbruksskiftena på vipukartan samtidigt automatiskt skulle överföra areal- och övriga odlingsuppgifter till blankett 102B. Det kunde förslagsvis “ploppa” upp en ruta i marginalen där man skrev in odlingsväxt m.m. samtidigt med att man ritar in aktuell areal på kartan. Man skulle på så vis slippa växla mellan blankett och karta. Det verkade nämligen finnas en viss risk att redan ritade jordbruksskiften försvinner när uppdatering av kartan görs i samband med växlingen. Nå vi får se, hur som helst så är det närapå omöjligt att i april exakt rita in var de olika odlingsväxterna kommer då en del planteras så sent som i augusti.

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Mera blanketter.“

  1. Nisse skriver:

    He-he, jag kastade bara en blick på villkoren och stoppade sedan undan alltihop. Man får kämpa med eländet sedan i slutet på april och ta allt elände på en gång.

    Men jag såg i bladet att alla partier nu är så förskräckligt emot byråkrati. Det blir alldeles tydligt snart val. Varifrån har då byråkratin kommit ? Och alla onödiga detaljregler ?

  2. Christer skriver:

    Joo sen är det inte bara EU-byråkratin……numera skall allt certifieras och dokumenteras också. Fick ett mejl med 22 bilagor att gå igenom häromdagen….. vete f_n om man alls hinner odla något härefter? Och nu är jag trött så jag går och lägger mig…… hoppas nämligen att det bär något lass i gryningen. Eländigt på alla fronter…… men det som inte dödar det härdar sägs det.