Det går bra

Just nu går det bra med skogsarbetet så snart tar det säkert slut. Idag körde jag ut de sista stockarna och började gallra med processorn. Det finns ganska litet snö så det är fint gallringsväder. Men på sina ställen börjar vägarna ge efter – speciellt i solen. I skuggan är de ännu bra. Det verkar bli en kall natt så kanske det går  i morgon. Jag har en mängd flisved som skall köras och en hel del gallringar. Nu skall processorn i arbete om bara vägarna håller.

DSCN4630

Då man kör med processorn så måste man fälla tvärs över vägen. Om man fäller längs vägen så får man stora problem att svänga träden. Och man måste fälla mot processorn. Man börjar på ett lämpligt avstånd från traktorn och fäller så att de sista träden blir utanpå bredvid processorn. Annars måste man dra träden underifrån och det är knepigt.

DSCN4628

Här är träden fällda tvärs över vägen och så backar man traktorn och lyfter ett träd åt gången upp på processorn.

DSCN4631

I blandskog så kör jag först björkarna så de kommer i en skild hop.

DSCN4632

Med lastaren sätter jag trädet i processorn som är vridbar så att roten är ungefär vid svärdet. Rullarna, kvistjärnen och tryckrullen sätts fast och därefter nollar man räknaren som är kopplad till ett mäthjul under stammen. Man kan sätta in önskad längd och använda automatstopp men jag kör mest för hand. Först litet förbi 300 cm och så en liten knyck tillbaka varefter man sågar. Det är viktigt att köra förbi 300 cm så att då man fortsätter så hinner rullen få upp farten innan kvistbetten träffar en kvist.

DSCN4634

DSCN4636

Sågsvärdet blev litet otydligt eftersom det rörde sej ganska snabbt men det är halvvägs genom stammen på bilden. Därefter kör man trädet 300 cm framåt med rullarna och sågar igen. Det tar inte många sekunder. Det gäller att gasa ordentligt då man kör trädet framåt för annars fastnar kvistarna på betten. Tjocka kvistar är ett elände liksom krokig stam. Men vanliga björkar och granar kör man igenom mycket snabbt.

Det som tar mest tid är att rensa kvistbetten. Här ligger toppen kvar i processorn men det går att öppna betten medan rullarna klämmer om. Så jag kör toppen bakåt med rullarna. Har man tur så faller den ned men ibland så blir den hängande på underbettet och då tar det tid att plocka bort den med gripen.

DSCN4637

En halv timme senare är träden körda och hopar med 3 meters massaved plus litet flisved finns kvar. Riset lägger man helst under hjulen för det bär bra.

DSCN4639

Stora träd kan man bra såga för hand. Det blir snabbt kubiker då ett träd ger tre kubik :-). Men gallringar för hand blir inte till nånting. Här är en liten traktorprocessor utmärkt. Den klarar också stockträd om man först kapar en stock vid lommen. Synd att produktutvecklingen mer eller mindre upphört inom den här sektorn. Grundkonstruktionen är bra men vissa detaljer borde förbättras.

Om vädret skulle hållas kallt så kunde jag få en hel del gallrat men enligt vissa prognoser skall det blir riktigt varmt om en vecka. Så nu är det bråttom …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.