Processorn

Jag satte ihop en liten video om hur man kör med processorn. Inget speciellt men det visar kanske bättre än enskilda bilder hur man arbetar med den. Datum på kameran är fel fortfarande. Det skall vara 12 mars.

 

Videon är gjord med Strömsömetoden dvs. 99% och alla problem är bortklippta. Fast en björk lyckades jag fälla i vägens riktning men det gjorde ingenting eftersom det fanns massor med rum att svänga dem.

Träden är rakare i verkligheten. Kamerans lins gör dem krokigare än de är.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Processorn”

  1. Svårt avgöra kapaciteten men nog går det snabbare än med motorsåg i alla fall speciellt i granbestånd. Och den tunga brosslingen slipper du ju helt.

  2. Jo, mindre granar går mycket fort eftersom de oftast är raka och har klena kvistar. Det som tar mest tid är att placera trädet i processorn och plocka bort kvistarna. Sedan körs det igenom på några sekunder. Det går också snabbare att köra ut eftersom virket läggs i färdiga hopar och med litet erfarenhet kan man få olika sorter i olika hopar genom att vrida processorn. Till exempel topparna kan man köra åt en sida.

    Jag märkte redan första dagen att lastaren behöver litet förbättringar: ny rotator och nytt ventilbord. Det gamla ventilbordet är inte i bästa skick och man får ett nytt för ca. 12000 kronor (1300 euro). Jag tror jag väljer ett mekaniskt bord. Elfunktioner är ibland besvärliga då de bara är på eller av. Proportionell styrning är bra men alldeles för dyr.

Kommentarer är stängda.