13 mars, 2015 av Nisse

Processorn

Jag satte ihop en liten video om hur man kör med processorn. Inget speciellt men det visar kanske bättre än enskilda bilder hur man arbetar med den. Datum på kameran är fel fortfarande. Det skall vara 12 mars.

 

Videon är gjord med Strömsömetoden dvs. 99% och alla problem är bortklippta. Fast en björk lyckades jag fälla i vägens riktning men det gjorde ingenting eftersom det fanns massor med rum att svänga dem.

Träden är rakare i verkligheten. Kamerans lins gör dem krokigare än de är.

Etiketter:

2 svar till “Processorn“

  1. Christer skriver:

    Svårt avgöra kapaciteten men nog går det snabbare än med motorsåg i alla fall speciellt i granbestånd. Och den tunga brosslingen slipper du ju helt.

  2. Nisse skriver:

    Jo, mindre granar går mycket fort eftersom de oftast är raka och har klena kvistar. Det som tar mest tid är att placera trädet i processorn och plocka bort kvistarna. Sedan körs det igenom på några sekunder. Det går också snabbare att köra ut eftersom virket läggs i färdiga hopar och med litet erfarenhet kan man få olika sorter i olika hopar genom att vrida processorn. Till exempel topparna kan man köra åt en sida.

    Jag märkte redan första dagen att lastaren behöver litet förbättringar: ny rotator och nytt ventilbord. Det gamla ventilbordet är inte i bästa skick och man får ett nytt för ca. 12000 kronor (1300 euro). Jag tror jag väljer ett mekaniskt bord. Elfunktioner är ibland besvärliga då de bara är på eller av. Proportionell styrning är bra men alldeles för dyr.