Säj aldrig: Det går bra

Jag fick äta upp mitt påstående att det går bra mycket fort. Idag hann jag knappt till skogen så brast en koppling till skogsvagnens styrning. Det är omöjligt att köra utan styrning så jag fick komma hem genast med svansen mellan benen. En enda stock (torr) lyckades jag köra ut.

Vanligen är det inget problem att byta en koppling men nu råkar skogsvagnen ha kopplingar med annorlunda gängor (metriska). Hydraulikens gängor hör till det värsta. Det finns massor av olika “standarder” så det är ett stort elände att reparera hydraulik. Förutom de vanliga BSP-gängorna (rörgängor) så har tröskan JIC och skogsvagnen metriska. Och då tar vi alls inte upp de olika tätningskonerna …

Jag har en hel del i lager men det är omöjligt med alla hydrauliknipplar så jag håller mej vanligen till BSP. Nu hittade jag efter mycket sökande adaptrar som gick att använda. De hade förstås inte rätt kon men styrningen är inte hela tiden under tryck så litet läckage kan tolereras. I alla fall tänker jag bygga om skogsvagnen så att hydrauliken blir BSP. Nu gick hela dagen förlorad – och det var kallt förra natten så vägarna var fina hela förmiddagen. Harm !

Så man skall aldrig vara nöjd med nånting – katastrofen väntar bakom hörnet. En del påstår att bönderna klagar i onödan men det stämmer inte. Vi är bara realister och har lång erfarenhet av det verkliga livet :-).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Säj aldrig: Det går bra”

  1. Hej Nisse!

    Du har så rätt, man ska nog helst “gå på tå” utan att tro för mycket hur bra det går att göra si o så. Här hos oss just idag på morgonen skulle det lastas vete från “en ovan tork” som vi har som lager, men dagen blev inte som menat. Bonden for iväg för o ta vetet som skulle föras o sorteras.. men denna tork hade inte lastat nånting på några år och inget kom ut ,, unga o äldre bonden blev “varma” för tiden var knapp för han skulle vara en viss tid o kippa… Han fick komma hem till vår egna vana tork och lastade hemifrån , tur att det fanns samma sort hemma, så iväg med bara 5minuters försening puuuh.. Nu var det min tur o fara med som hantslangare till denna krångel-tork… där hade röret lossnat o ställt till det och allt är ju så högt uppe så det var för unga bonden att klättra o försöka få ihop ett nytt rör , som vi tog från vår tork, där var traktorn med framskopan till hjälp o linor som vi hissade opp verktyg o rör med.. men som ordstävet säger så är “det skit som ger sej” det tog nog några timmar men fick ihop det till sist.. Igen kan vi konstatera att bonden är “tusenkonstnär” för det måste han ju vara.. ingen skillnad om det är skogsmaskiner eller torkar så måste man kunna.. Bonden förbereder sej för vårbruket vid sidan om lite skogsavverkning som är på slutrakan.. För vi tror på tidig start liksom i fjol.. Lycka till med jobben allihopa oberoende av vilket slag , Soliga hälsningar till er alla. Tack för era fina inlägg, ett måste att följa med.

Kommentarer är stängda.