Kanske Nalle gillar sav?

Blåbär lär ju Olles vän gilla men det är ju inte riktigt blåbärstider nu så lite björksav får väl duga i stället. Så tolkar jag i alla fall de spår som jag upptäckte på en björk i skogen igår.

Riktigt säker på att det är björnen som varit i farten är jag inte men ett är säkert och de är att märkena på björken fanns inte där då jag var här och högg för 2 veckor sen. Stor och stark har nog den som rivit i barken varit för det har rivits ända in i veden. Bedöm själva på bilden nedan.

Djupa spår i barken efter björnens klor?
Djupa spår i barken efter björnens klor?

Som sagt så var det här jag rörde mig för 2-3 veckor sen, kanske får man vara lite försiktig i fortsättningen? Bäst är att inte sparka i alla mossbruna högar man ser i skogen, kanske? 🙂

Jag tycker mig noterat färre “bofasta” älgar och hjortar i området i vinter, kan det vara så att björnen skrämt iväg dom? Det är inte heller speciellt långt till bosättningen, ungefär en kilometer till närmaste hus.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Kanske Nalle gillar sav?”

  1. Vi har också björn här i vårt stora skogsområdet mellan Lappträsk och Strömfors. Men inte ser man mycket av den. Däremot har vi de sjufalt förbannade vildsvinen som nyligen bökat upp jordgubblandet och annat alldeles bredvid huset …

    Ser ni något vildsvin så skjut det genast ! De ökar alldels förskräckligt med sex grisar per sugga. Björn har jag inget emot men vildsvinen borde utrotas.

  2. Vildsvin har vi till all lycka inte så mycket av här men har förstått att dom gör stor skada. Och inte är dom helt ofarliga heller. Den här björnen har nog hållit till en tid här det har gjorts flera observationer.

  3. Ser man på, kanske är det fråga om samma björn? Det är ju inte speciellt långt emellan Solf och Helsingby.

Kommentarer är stängda.