23 april, 2015 av

Luden insekt

Bongade en luden fjäril på hallväggen idag och undrar om någon kan hjälpa till med artbestämningen. Vetenskapsredaktören såg min bild på facebook tidigare idag och föreslog lerfärgad rotfjäril men nu när jag jämför bilderna och uppgifterna om den så verkar det att inte vara den som jag såg. En rotfjäril eller nära släkting verkar det vara men vilken? Läser om rotfjärilar att de kan skada rötterna i sallatsodlingarna så jag borde antagligen ha avlivat den men den såg så vild ut att jag inte tordes 🙂

Som tilläggsinformation till bilderna kan jag tillägga att den var närmare 5 cm lång, vingspannet vet jag inte för den satt ihopkrupen hela tiden jag såg den men tippar att det kunde ha rört sig om en 6-7cm eller betydligt mera än de 2,5-3,5 cm som nämns för lerfärgad rotfjäril.

Nu får bloggläsarna utöva lite efterforskning.

Snett från sidan

Snett från sidan

Framifrån.

Framifrån.

Etiketter:

3 svar till “Luden insekt“

  1. Ulf Eklund skriver:

    Jag tycker att den ser ut som en skäckspinnare, Endromis versicolora

  2. Christer skriver:

    joo det ligger nära tillhands, jag såg ju den aldrig med utbredda vingar så lite svårt tyda teckningarna på vingarna. Tack. Får vi inte flera förslag kör vi på det här 🙂

  3. kalle skriver:

    Ett fall för Hans Hästbacka