Prognoser …

Just nu är man mer än vanligt spänd på väderförändringar och läser prognoserna stup i kvarten. Vi fick en massa regn i går. Det regnade sakta men hela dagen. Och prognoserna hotade med mera regn på torsdag och nästa måndag. Men nu har de igen dragit ned regnmängderna … Långtidsprognosen verkar ändra flera gånger om dagen och ganska mycket dessutom. Det betyder att de är ganska värdelösa. Tvådygnsprognosen stämmer lite bättre men också den hade bara 4 mm regn för gårdagen (utom sedan mitt på dagen då de började höja regnmängden ordentligt).

Det blir att se ut genom fönstret om man vill veta hurudant väder det blir …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Prognoser …”

  1. Hej Nisse!

    Det är nog nu det viktigaste jobbet att följa vad utlovas,, vi fick 55 mm nu på nån dag, åkrarna är blöta så införnaliskt, få se när man kommer igång på nytt hann få lite över 30 hektar sått före regnen, hoppeligen före “juhanni”.. Idag då det ändå är helgdag hade vi “bonde-rally” runt i bygden med en radie på 80-100 km hemifrån, du kan aldrig gissa var vi åkte,, joo till Hindersby med omnejd, gubben min var intresserad av det du skrev om ditt “vappu” firande.. Vi åkte längs slingrande vägar o så långt från stora vägar att det blev riktigt o fundera hur ni tar er till nån service som vi ibland behöver som bor på landet,, hur långt har du till närmaste butik? Vi var nog o vände på din gård men modet svek då vi inte såg dej , för inte vågade vi komma in,, så utbölingar är vi nog. Då vi var o tittade på er teater var det så mörkt att vi inte såg av nåt annat än vägen, därför var det en upplevelse o se området i sol-ljus. Din hemtrakt kan man nog kalla rena landsbygden, men så ska det vara då man håller på med odling. Vi börjar snart bli klämda här i Kullo då H:fors närmar sej . Nästa gång kanske vi “hittar” dej o pratar bort en stund. Nu får vi vänta på bra väder så vi får göra det vi kan ODLA… hälsar Henkka o gumman.

  2. Vi fick inte riktigt lika mycket regn men ännu står det stora pölar på åkrarna. Här kommer man inte ut på åkrarna den här veckan är jag rädd.

    Matbutiken har vi på omkring 8 km avstånd i kyrkobyn vid Riks-6 där ni tog av mot Hindersby. Och de andra butikerna har vi på nätet och en bra postiljon som bär in paketen på verandan … Inte ids man åka till stan nu mera :-).

    Jag låg troligen under såmaskinen i verkstaden för där firade jag Valborg – utom då jag måste räta ut mej och gick in på kaffe. Verkstaden är den stora vinkeln på ladugården, bakom bilgaraget. Ett lager måste bytas men sedan är alla tallrikar nya. Fastän bråttom är det inte efter lördagens regnande …

Kommentarer är stängda.