1000 ord

Ibland säger en bild mer än 1000 ord 🙂

DSC_0842[1]

Inte så tokigt att vara får idag när de första slapp ut på sommarbete. Visserligen var det ju det typiska, traditionella kaoset innan man hade benat ur de fyra som fick åka första båtturen, men, det kaoset verkade de nog ha glömt 1 sekund efter landstigningen 🙂 Så nu är det “bara” resten, (hundra, eller nåt sånt) kvar att skjutsa kringom skärgården med båt. Det är lite det som är mitt vårbruk. Medan andra sitter i traktorn, harvar och sår klipper jag får och kör båt 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “1000 ord”

  1. Det ser ju ut som de berömda fåren på North Ronaldsay (i Orkneyarkepelagen), som inte får beta gräs, utan äter tång hela året, eftersom en stenmur hindrar dem från att nå gräset!

Kommentarer är stängda.