Regn – ingen sådd

På lördagen kom det en hel del regn. Prognosen var kring 4 mm men det regnade sakta hela dagen så det blev en hel del mera. Mitt på dagen började prognoserna öka på regnmängden. Jag hörde att man mellan Sibbo och Borgå hade kommit igång med sådden men de är annars också ett par veckor före oss. Här har nästan ingen ens börjat harva. Inget under precis för så här såg våra åkrar ut på söndagen.

DSCN4774

Det börjar torka upp litet nu men det skall komma 20 mm regn på torsdagen så det blir inget vårsådd i brådrasket.

Jag har de nya tallrikarna på Rapiden men det saknas ännu ett lager för en bill. Det visade sej vara svårt att hitta ett sådant. Jag beställde för en vecka sedan men inget syns till ännu. I går tröttnade jag på de inhemska firmorna och köpte både lager och filter över nätet. Det blir billigare och tydligen går det också snabbare. Leverans från Tyskland kommer på 3-4 vardagar. Tillverkaren är i bägge fallen densamma. De finländska reservdelsförsäljarna lever på lånad tid. Då den gamla generationen ersätts med ungdomar som är vana att använda nätet så ids de inte ens fråga om det finns reservdelar i Finland.

Det är inte bara fråga om priset. Det var omöjligt att hitta hyttfilter till Zetor 14245 här så jag kollade in tyska tillverkare av filter och beställde sedan rätt storlek från eBay.de. De som säljer på eBay är ofta vanliga affärer som insett nätets fördelar. Den tyska firma jag köpte ifrån hade specialiserat sej på filterhandel över nätet och hade förmånliga avtal med transportfirmor också internationellt. Det är inte bara billigare utan jag sparar en hel del tid med att få filtret levererat till verandan (vi har en hygglig postiljon) i stället för att jag skulle ta bilen och köra 100 km till Ring III och tillbaka. Vanligen går hela dagen förlorad då man åker in till Ring III.

Det gäller att se upp med utbudet på eBay. Man skall inte sortera enligt billigaste pris utan enligt pris+frakt. Många gånger har samma firma anbud på en grej för verkligt billigt pris och för ett betydligt högre pris på samma sak. Skillnaden är oftast den att frakten kan vara 99 euro eller så 7 euro … Sedan skall man också kolla vad priset på frakt blir för flera exemplar. Endel firmor multiplicerar frakten med antalet exemplar medan andra bara sätter till en liten summa för flera exemplar. Det kan göra stor skillnad om man köper många.

Nu verkar det inte vara så bråttom med att få reservdelar om det kommer mera regn. I år har jag också en enda traktor i vårbruket eftersom jag tänkte köra med direktsådd. Det är ganska stor skillnad jämfört med att man harvar allting flera omgångar. Det får växa betydligt sämre innan jag förlorar på direktsådden.

Fast om det blir en blöt vårsådd så kan det hända att jag måste harva åkrarna bara för att få dem att torka upp …Men ingen vet hur vädret blir senare i maj. Spännande det här bondelivet !

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Regn – ingen sådd”

  1. Jag vet inte hur det är på eBay.de, men i andra näthandlar i EU så varierar det ju också vilken moms man får betala, lokala landets eller Finlands moms (så är det på de stora näthandlarna).

  2. eBay är egentligen inte en näthandel utan bara ett “skyltfönster” som betjänar de verkliga näthandlarna (också privatpersoner). Därför måste man komma överens med säljaren om momsen. Man kan klicka på “Begär slutgiltigt pris” och meddela säljaren att man har momsnummer och att det är EU-internt köp varvid säljarlandets moms skall dras av. Om säljaren ids göra det är en annan sak men då får man hitta en bättre säljare …

  3. De verkar vått där söderöver, allra våtast verkar fåren hos Charlotta ha det! Önskar Er sol och värme!

  4. Just nu har vi sol och värme och ordentlig blåst dessutom. Det verkliga torkvädret alltså. Synd bara att det skall börja regna i natt …

Kommentarer är stängda.