Upp till axlarna

En traktor låter: brrrrr… Ni vet… En traktor med slåtterkross låter: skrammelwuuiiibrrrr, säg det på en gång och ni vet hur det låter, sådär, med god fantasi. Idag lät min traktor: skrammelwuuiiibrrrrRRRRRRRRåååååååå…. Man måste ha mycket fantasi för hur det låter, om man inte suttit i en traktor som går lite tungt. Det var just det vad traktorn ville göra idag. Gå tungt. Jag hann liksom inte riktigt me… Det va tjockt med gräs på hemåkern. “Valle” har aldrig “marrat” förut att jag använt för lite schwung på pedalen, förrän idag. Gräs. Så 17 19 14 med gräs 🙂 Han är inte så stor och mallig av sej min Valle, men han är prima att slå gräs med 🙂

DSC_0347[1]

Gräsglad-selfie i motljus blev det inge bra bildkvalitet på, men kanske ni ser en hint av en glad bonde 🙂 (nej vi är inte alltid sura och marrar över vädret… bara lite om dagen 😉 ) Gräs upp till axlarna. Nog är jag kort, men nog är det längd på gräset också 🙂 Yes yes yes 🙂 Tycker om gräs jag 🙂 Idag i alla fall 🙂 Roligt att jobba 🙂 Det blev många glada smileys här 🙂

Det var bara en liten ruta jag slog idag, det övriga på holmen tog jag tidigare. Sen blev det regnsjukt igen. Jag skrapade ihop 45 balar på de andra åkrarna här hemma på holmen, helt ok med tanke på min snåla gödsling och att vallarna är gamla som gatan. Nu återstår det att se hur många balar det blir på hemåkern, den är på en liten ynka ha, när den är balad bär det av till Anisor med alla maskiner. Mycket möjligt är det att jag får ihop balar vad jag behöver på bara de få ha jag har på hemholmen i år, jag har 26 balar kvar från ifjol också… Men, nog ska jag över till Anisor och sylta ihop lite balar där ändå, det kan vara bra att ha. 🙂 Roligt är det att det kommer gräs, även om jag snart blir tållo av allt detta småregnande. Vill gärna ha ensilage mot det torrare hållet, men då behöver det torka nån dag, och det har inte varit för många dagar med uppehåll den senaste tiden. Skulle gärna slå en signal till “han som bestämmer vädret” och tacka så hjärtligt för det vatten som kommit, men också berätta att det räcker nu, för en tid. Låt regna, några dagar, men låt det för 1000an va uppehåll en vecka sen emellanåt. Lite skralt med telefonnummror bara…

Nu återstår då att se om det hinner kasta ner lite vatten imorgon innan jag får balat, eller om det kanske kan få ligga till måndagen… hmm… Ja, det återstår att se…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Upp till axlarna”

 1. Jättehärligt med en glad “bondska”! Pga Din formidabla sinnesstämmning så undrar man nästan vad Du gör med “gräset”!? Hade själv mjölkkossor i början av min bondebana så jag vet exact och med stor
  precision hur det känns när vädret ger en strimma av hopp och kanske en möjlighet att få in vallskörden
  med någorlunda kvalitet. Nådens år 1974 var jag ledig från skolan 23 augusti och ett par dagar framåt
  för att hjälpa till med höbärgningen! “Flaka” var full med timotejfrö och nästa morgon när solen steg upp
  så låg det här och var höbalar (småbalar) på fältena som vi missat i mörkret kvällen innan!! Den vintern
  saknades minsann inte fiber i kossornas foderstat! Sta på De, ja star på De ja å!!

 2. Vi har ingen vall (annat än en nyss anlagd) men ogräset växer som en galning i år så jag kan tro att vallskörden blir bra. Då vi hade kossor så körde vi vissa år med så stora lass i hösvansen att framhjulen hela tiden var i vädret och man måste styra med hjulbromsarna.

 3. Hej Charlotta!
  Va´glad man blir då man ser dej på ett så sprudlande humör ute i hagen. Detta positiva behövs detta år, då allt gått “baklänges”.. Din traktor har ett roligt ljud… du kan dessutom beskriva det på ett roligt vis..
  Vi har inget hö , bara trädorna som hade riklig växtlighet, men hur vår traktor lät det vågar jag mej inte på, för det var gubben som slog gräset.
  Idag känns det så som sommaren ska kännas , varmt o halvsoligt.. men ack som sädes-fälten är blöta, han försöker bekämpa ogräsen för de har mått bra, men vissa ställen är det så vått att det blir o lämna tills det torkar upp.
  Bra att nånting växer o mår bra, för djuren behöver ju mat. Vi får alla försöka göra vårt bästa av situationen , enkelt är det inte då nån annan styr o ställer, du beskrev det bra.
  Hälsningar från öst-nyland.

 4. Ja, vad gör jag med gräset egentligen… Nog för att jag bara dagarna innan hoppade på en hälsokostgrej, korngräspulver, men så pling blir man nog inte av det inte, men tajmningen blev ju bra. Nej, ibland är man nog bara glad ända från tårna ändå 🙂 Och balar blev det, jag var lite rädd att fåren skulle ha trampat sönder rötterna på gräset eftersom de gick på åkern på hösten, men några sådana spår syntes det inte av nu, 24 och en halv bal blev det. Skulle jag ha tvinnat på, och till ännu krattat gräset ur dikena så skulle det ha blivit 25. Men, nä, så roligt är det inte och sådan brist har jag inte. Men nu är frågan, när ska man liksom slå resten? Det utlovas sol hela veckorna, men ändå kommer det en liten regnskur varannan dag? Suck åt detta väder… Nå, det blir när det blir, hellre förr än senare förstods, men, ingen panik ännu, vintern ska väl inte komma imorgon och jag börjar ha balar vad jag behöver 🙂

Kommentarer är stängda.