Odlingsrapport.

Det har åter varit tyst en tid härifrån av den anledningen att jag försöker komma ikapp med sådd och plantering.

Det blev lite bättre väder inför och under midsommarn än vad som först utlovats. Jag hann tänka att det kanske går att fira lite då det i början av midsommarveckan utlovades flera dagar med regn till midsommarhelgen. När det sen blev bättre väder, vilket var bra både för den sena bonden och midsommarfiraren, var det lika så bra att försöka komma i kapp med almanackan. Så det blev inget firande i år, ifjol försökte jag likt andra fira midsommarafton men det försöket avbröts ju av frosten vid 23-tiden och det utlovades också nattfrost inför årets midsommar så jag försökte inte ens planera in nåt speciellt i år. Det blev sen sist och slutligen inte kallt  eftersom det höll sig mulet och fanns lite vind, för att sen under helgen bli riktigt fina besprutningsförhållanden, så stor del av midsommaren gick åt till växtskydd, bäddfräsning och sådd. Det var ändå nära att det skulle ha gått i stöpet med fräsningen och sådden för på midsommarafton brast drivkedjan på fräsen, frugan menade att det nog inte är meningen att man skall jobba den dagen. Lyckligtvis hade jag några kedlänkar på lager så med lite hamrande och nitande fick jag på ett par timmar fräsen igång igen. Jag blev så pass taggad av händelsen och av att Radio Vega spelade lyssningsvärd musik natten igenom istället för  det nattklassiska som dom annars brukar dra igång med efter midnatt så jag jobbade på fram tills solen gick upp igen. Jag fick på så vis både kålrötter och rödbetorna för nästa vinters lagerförvaring i jorden.

En brusten transmissionsked hotade omintetgöra midsommarhelgens arbete. Med hjälp av lite kallsmidande och byte av ett par länkar kunde kedjan fås i brukbart skick.
En brusten transmissionsked hotade omintetgöra midsommarhelgens arbete. Med hjälp av lite kallsmidande och byte av ett par länkar kunde kedjan fås i brukbart skick.
Regnet var hotande nära i den sena midsommarnatten men höll sig borta från grönsaksbondens åker.
Regnet var hotande nära i den sena midsommarnatten men höll sig borta från grönsaksbondens åker.
Det är väl antagligen vanligare att sjunga snapsvisor i goda vänners lag på midsommarafton än att med full volym sjunga Iron Maidens "Run to the hills" för att hålla sig vaken under sådden :)
Det är väl antagligen vanligare att sjunga snapsvisor i goda vänners lag på midsommarafton än att med full volym sjunga Iron Maidens “Run to the hills” för att hålla sig vaken under sådden 🙂

Lördagen gick åt till en del växtskyddsarbeten och maskinunderhåll och på lördag kväll tog jag itu med kumminsådden men då ville inte vädret samarbeta längre. Sådden avbröts inte bara en utan två gånger så det gick till måndag eftermiddag innan de 7 hektaren med kummin var sådda. Det kom inga stora regn men så pass stora skurar att jag fick lov att söka mig hem. De va den midsommarn det….. men bra att man lite kom ikapp förseningen 🙂

Torrare väder.

Måndag och tisdag torkade det upp och vi kom igång med planteringen igen, på tisdagen ringde YLE upp för att höra om jag kunde tänka mig att ge en rapport över odlingssituationen. Det var då riktigt varmt -över 20 grader- så pass att jag övervägde att byta bort långkalsongerna till kortare dito. Jag andades då lite optimism och hoppades att det faktiskt skulle komma lite regn för att lite luckra upp jordskorpan i löken som planterades i för våta förhållanden. Nu då jorden började torka upp hade det bildats fingerdjupa sprickor i och det stör ju naturligtvis lökens etablering. Den tidiga morots- och palsternackssådden led också av problem med skorpa så där passade det också med lite regn. Det hade utlovats en 14-15 mm regn till onsdag och det var väl ungefär det jag hoppades på. Inslaget som filmades i tisdags gick ut i kvällens Tv-nytt  (vid 9:30 i nyhetssändningen) och ni kan se att det inte är nåt vidare ställt med utvecklingen av grödorna i förhållandet till tidpunkten på säsongen. Vid det här laget borde nog åkrarna börja skifta i grönt istället för den gråa färgen som fortfarande dominerar.

Palsternackorna kämpar på i skorpan. Dom är nog väldigt sena på grund av sen sådd och kyligt väder, få se om dom alls hinner till till hösten.
Palsternackorna kämpar på i skorpan. Dom är nog väldigt sena på grund av sen sådd och kyligt väder, få se om dom alls hinner till till hösten.
Korianderns utveckling har också varit långsam i kylan och blåsten trots att den såddes redan den 2:a maj. Den är ny odlingsväxt för mig så kanske det är normalt men tröskningen blir nog sen med den här farten.
Korianderns utveckling har också varit långsam i kylan och blåsten trots att den såddes redan den 2:a maj. Den är ny odlingsväxt för mig så kanske det är normalt men tröskningen blir nog sen med den här farten.

Rotblöta.

Jag nämnde i intervjun att det inte skulle vara så illa med lite regn men som tur var hade uttalandet klippts bort 🙂 Annars skulle jag väl nog fått höra vad jag är värd. För sen när det frampå onsdagsmorgonen började regna så var det ingen ända på regnandet utan det kom hela 65mm regn under det dygn som regnet höll på. Det är ju lika mycket som det normalt kommer på en hel månad. Så i morse var alla diken och utfall fyllda till brädden men lyckligtvis undveks större skador på odlingsväxterna. Så pass blött var det i alla fall att jag blev tvungen att skjuta på den till idag planerade sallatsskörden till i morgon.

Så här såg det ut i morse på den plats kamerateamet gjorde intervjun i tisdags. Det var nära att odlingarna skulle översvämmats.
Så här såg det ut i morse på den plats kamerateamet gjorde intervjun i tisdags. Det var nära att odlingarna skulle översvämmats.
Oroade mig över att regnet skulle ha slagit omkull hybridrågen men den stod fortfarande vackert......
Oroade mig över att regnet skulle ha slagit omkull hybridrågen men den stod fortfarande vackert……
....trots att den fast den blivit stråförkortningsbehandlad 2 gånger nästan når upp till axlarna på grönsaksbonden. Får se om det håller sig till skörd men halm skall det väl i alla fall bli :)
….trots att den fast den blivit stråförkortningsbehandlad 2 gånger nästan når upp till axlarna på grönsaksbonden. Får se om det håller sig till skörd men halm skall det väl i alla fall bli 🙂

Allt är inte så illa trots allt……. man får tänka positivt……

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Odlingsrapport.”

  1. Vilken hybridrågväxt!! Har du odlat tidigare och isåfall, hur har skördeutfallet varit. Brukar tycka att med
    höstsådda grödor jfr vårsådda är skillnaden att det är 350 dgr som kan gå åt h-e jämfört med ca 90!
    Vad betingar skörden för pris jämfört med t.ex fodervete? När man följer dina inlägg så får man bara
    konstatera att du odlar verkligen från A – Ö allt som bara tänkas kan!

  2. Det är första gången jag prövar höstsådd spannmål så jag har inte så mycket att jämföra med men tycker att det ser hyffsat ut trots det nyckfulla vädret. En halv hektar är totalskadat och en halv hektar halvskadat av vätan under våren men det övriga kan nog komma att ge lite skörd om det går vägen. Eftersom jag inte har varken tröska eller cirkulationstork odlar jag rågen i samarbete med en kollega och vän. Vi har priset förhandsbundet till 218€ tonnet om jag minns rätt.
    Jag är ju ingen riktig spannmålsbonde men odlar förutom råg lite havre och foderkorn. Sen har jag lite koriander och kummin förutom ett 40-tal olika grönsaks- och kryddväxter. Om det sen är från a-ö vet jag inte men jag tycker det är roligt att pröva på lite ett som annat

  3. Hej Christer!

    Kan bara beundra ditt humör i den besvärliga situation som du har haft o har,, om nån är avundsjuk på ditt “leverne” då mår den personen illa… Vet du vad.. du borde ha en “personskrivare” på dej precis som i bilarna färdskrivare… för det är ju förskräckligt att du orkar hålla igång, då skulle du MÅSTA ta en vilopaus innan du kunde fortsätta… (ta inte illa opp) men som du skriver så har du jobb mer än nog det vet vi, dessutom att kämpa med vädret som “arbetsgivare” till all tur är inte alla år så här besvärliga.. Det att man får höra att inhemska maten är dyr, lagar gallfeber åt mej … men hoppas att du tar paus då det är möjligt för DU är den viktigaste länken i odlingen.. tack för fina skriverier fast en “tupplur” kanske sku vara mer nyttig för dej just då.
    Hälsar vi från öst-nyland. Hörde dej i radion det var bra.

  4. Lite humör skadar ju inte det kan jag hålla med om, det där med kämpande och vedermödor vet jag nu inte. För det mesta är det ju ett nöje att hålla på även om det kan vara lite motigt emellanåt men sen när man övervinner en motgång känns ju tillfredsställelsen desto bättre 🙂
    Det var faktiskt nån som undra om jag går på amfetamin eller något men det behövs inte då man får hålla på med sånt som man gillar. Visst kan man bli lite kroppsligt trött nån dag men huvudet blir trött endast de dagar då man hamnar att sitta med meningslösa blanketter som inte på nåt vis har nån produktiv verkan utan snarare tvärtom försummar en att ta vara på den dyrbara tid som vår korta sommar är för oss odlare.

    Om ett par veckor ska jag faktiskt ta mig ett par dagar vilopaus och besöka Era trakter för att kolla hur det går med städandet hos Nisse. Att vårt besök skulle föranleda Nisse att ta itu med projekt som väntat i 40 år säger ju nåt om besökets dignitet 🙂 Det ska bli riktigt roligt och sånt får ju en att ytterligare sätta på nåt kol för att man skall kunna ta sig loss ett par dagar.

  5. Aj-aj, nu får jag skärpa mej. Det blev litet avbrott i städandet i och med hostan men jag är igång igen och söker efter verktygen (det är som känt det som tar mest tid :-).

    Förstås är det ett besök av högsta dignitet – presidenten skulle komma tvåa i det sammanhanget … Röda mattor rullar vi inte ut och palmkvistar har vi inte på de här breddgraderna men litet ogräsklipp kan vi väl strö på gången från vägen in till huset :-).

    Kola nu inte så mycket att du kolar vippen bara …

    Egentligen vill jag önska er välkomna.

  6. Jag har sett fram emot besöket i snart ett år nu, jag har inga andra ledigheter inplanerade förutom det här besöket och kinesiska vasaloppet till nyår. Men nu måste jag ut och så mera rödbetor och bekämpa ogräs och vågbandade jordloppan (tror jag den heter den som ragassar i mina kålodlingar just nu). Men ta det lite lugnt själv och kurera hostan, vi vill att du är i skick när vi kommer 🙂

  7. Vad är det för sort på hybriden och vilken växttid? How much ockrade de för utsädet? Är lite intresserad
    nämligen av nämnda gröda. Hittills har tyngdpunkten i odlandet de senaste åren varit vårvete och korn.
    Efter tidigt korn kunde det ju vara möjligt att så. Skulle kanske även ha en positiv effekt på näringsbalansen
    för med höstsådda grödor förlängs ju näringsupptagningen. En begränsande faktor kan ju i och för sig kanske vara om “Pedesivärmesummo” räcker till. För några år sedan hade en odlare på Nagu fått över
    9 ton/ha av hybridrågen!! Samarbetar med en grisfarmare som köper allt vete och han är ju förståss intresserad av råproteininnehållet och hektolitervikt (läs energi) åt suggorna som mjölkar. Har haft tur
    med vetet de senaste åren och hl-vikten har varit ca 85 kg och råprotein på båda sidor om 13%.
    Ett annat frågetecken är smaken i en blötutfodringsanläggning. Finns en risk att det smakar beskt när man väter på det och då ratar “nassarna” det. Samma sak om det finns “leirstämpila” (svinmållafrön) i spannmålen.

    Ska försöka mig på ogräsbekämpning i helgen om det går att köra. Har kommit så fruktansvärt med vatten
    och mera är ju på lovande till mitten av nästa vecka! Odlingskartan kan snart bytas ut mot sjökortet och
    “sprutförarexamen” mot en skärgårdsskepparkurs!! Ni har ju alla fall säker inkomst med Söderfjärden bemannad och bebodd!!

  8. Sorten är Allavi, det var tänkt att de sku va Caspian men svårighet med att få tag i tillräckligt med utsäde ledde till sortbyte. Så här långt var det inget tokigt byte för vid jämförelse har Allavi sett bättre ut. Kostnaden minns jag inte då räkningen gick via min kollega. Skördemålsättningen var väl nåt i stil med 6 ton/ha men vätan har förstört en del som sagt så det kan väl bli svårt att nå dit, vi får se man ska inte ta ut nåt i förskott. Min kollegas hybridråg såg väldigt fin ut i fjol våras då jag lånade ut Samen för övergödslingen och det var väl där fröet till rågodlingsförsöket såddes. Kollegan fick om jag minns rätt över 6 ton i fjol trots att rågen frös i blomningen kring midsommaren i fjol, så visst finns det potential. Jag lät direktså rågen efter kumminskörden i fjol http://www.bondbloggen.fi/?p=13432. Och här lite från i våras om ni glömt, http://www.bondbloggen.fi/?p=14414

Kommentarer är stängda.