Vildsvinen i elektriska stolen

Ja, där borde de vara och helst bli så välstekta att man kan äta upp dem direkt. Men det är förbjudet med så stora strömmar så jag fick nöja mej med en vallare och tråd runt potatislandet som de sjufalt fördömda svinen brukar böka upp. Nu köpte jag en stark elektronisk vallare från Tyskland som ju har lång erfarenhet av vildsvin. På Weidezaun.info finns det en mängd information om hur man bygger elstängsel för olika djur och vildsvinen skall ha de starkaste apparaterna.

DSCN5057

Bilden blev aningen sned eftersom jag hade bråttom då det började regna. Apparaten är ackudriven och jag har en bilackumulator i lådan. Det rödvita remsan är till för att djuren skall se stängslet – vildsvin har dålig syn men god hörsel och naturligtvis gott väderkorn. Det finns också två blinkande dioder som hänger på stängslet. Vildsvinen är mycket försiktiga och håller sej undan allt nytt. Men de vänjer sej vid blinkningarna och närmar sej nyfiket så småningom. Då får de en grym stöt (11 000 Volt) och lär sej kvickt att där det finns röd remsa och blinkar så känns det mycket obehagligt. Det är teorin åtminstone.

Den lägsta tråden skall vara på 20 cm höjd för att inte kultingarna skall kunna komma under den.  Den översta tråden bör var på 70 cm höjd eftersom de hoppar ganska högt. Helst bör man ha tre trådar.

Naturligtvis hindrar det här stängslet inte en 200 kg galt som kommer i full fart. Men man får hoppas att de ser det rödvita bandet och närmar sej försiktigt och sniffar på tråden ett tag. En ordentlig stöt i trynet skall väl få dem att söka sej till mindre obehagliga matställen. Men vi får väl se …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Vildsvinen i elektriska stolen”

 1. Hmm…borde inte remsan för bästa effekt egentligen vara blå i stället för röd/gul, åtminstone påstås vildsvin se färger rätt dåligt men att just blått kan dom ändå separera från andra.

 2. Mycket möjligt men det var den här som fanns i butiken då jag köpte tillbehör. Den tyska vildsvinsrekommendationen är att sätta ett 10 mm brett band i stället för en tråd så svinen ser stängslet bättre så kanske de upptäcker det här bandet också. Jag märkte att det kan bli problem med remsan då det blåser så få nu se hur länge den finns kvar … Jag tror jag måste flytta den lägre ned så den får vindskydd av omgivande vete.

  Fast de verkliga problemen kommer sedan efter tröskningen för då börjar vildsvinen röra sej över åkrarna.

 3. Våj våj Nisse vaffö gör du de så svårt? De finns nog att få stängselapparater som ger 11000 volt i Finland till och med inhemska. Därtill tycker jag att joulena dom ger i impulsena e viktigare än voltena, för de e impulsens kraft som smäller nassarna på nosen.

  För att ännu kritisera lite till 😉 så tycker jag att ett jordspett är i underkant. Stängel-teknik e mitt favoritämne sidu…

 4. Nu är det så att det är betydligt enklare för mej att köpa en apparat från Tyskland än att köra till Ring III. Frakten är 7 euro och priset lägre i Tyskland än här. Dessutom bär postiljonen in paketet på verandan. Vid Ring III kostar apparaten 360 euro och ger 3 Joule och i Tyskland 180 euro och ger 7,6 Joule. Det är väl klart vilken man väljer. Det är alldeles riktigt att kraften mäts i Joule.

  Det blev litet bråttom att rigga upp apparaten för det började regna. Jag skall sätta in ett par tre jordspett till bara jag hinner.

 5. Inga ha jag vari ens ti fastlandet fö att köpa stängselmaterial jag heller, de finns alldeles utmärkta inhemska nätbutiker för bla stängselmaterial…

 6. Det här är bara början, med 200 000 vildsvin så måste nästan all växande gröda hägnas in med el-stängsel, och det skall sedan också underhållas så att inte växtligheten kortsluter

 7. Nu är jag ju inte nån expert på stängsel även om jag kanske måste bli det om det går som Kurt skriver. Jag vet att det är grymma problem med vildsvinen i Sverige. Antte har säkert rätt i att det finns bra nätbutiker på området men jag har vant mej vid att priserna i Finland är mycket högre än utomlands.

  Vi har också Borgåsyndromet. Förr körde jag till Borgå och fösökte hitta det jag behövde. Det gick inte så bra så sedan började jag köra direkt till Ring III där det fanns affärer med sortimentet på nätet så jag kunde kolla om grejen fanns där och vad den kostade. Jag slutade slösa tid på att springa i butiker i Borgå och körde vidare utan att stanna. För ett antal år sedan kollade jag in priserna på nätet över hela Europa (mest eBay) och beställer nu utan att åka nånstans. Ytterst sällan kan en inhemsk firma leverera billigare eller ens lika fort. Då jag skulle ha speciella bultar så frågade jag faktiskt Würth i Borgå. Leveranstid 2 veckor och dyrt pris. Så jag beställde från Tyskland och fick på en vecka mycket billigare medräknat leverans hem. Då man blir van vid att inhemska firmor är dyrare och långsammare så ids man till slut inte ens fråga. Det är bara att slösa tid. Det finns undantag men jag har inte tid att kolla upp allting då det är alltför liten chans att det lönar sej. Jag kollade faktiskt en firma vid Ring III och där var priserna dubbelt högre.

  Att köpa från en inhemsk butik har inget egenvärde för mej. Efter att i 30 år hört stadsborna prata om att det är onödigt med jordbruk i Finland och att man hellre kan köpa maten utifrån så är det bara att inse faktum och göra detsamma med de egna inköpen. Jag köper från Tyskland för att det är billigare, bättre och snabbare. Det är onödigt med butiker i Finland i analogi med vad jag fick höra vid kaffebordet på jobbet …

 8. I forna tider järdade man in åkrar och tomter och på resten fick boskap och vilt ströva fritt. Sen om du vill få max effekt på ditt stängsel kan du lägga en eller två trådar till med jord, och några jordspett på vägen. 😉 Hälsngar från sydväst!

 9. Tamsvin åtminstone är väldigt känsliga för “vallpoitji”. Så till den grad att det räcker med att ett svin är på
  tråden så “sympatiskriker” alla andra! Gick nog bra med endast elstängsel åt tamsvin den första veckan, men
  sedan lärde sig de sluga rackarna att om man petar omkull stolparna med “grävanläggningen” dvs trynet,
  så kan man därefter bekvämt stiga mellan trådarna och ta för sig av alla läckerheter i t.ex Husets Härskarinnas
  trädgårdsland. Vid upptäckt sticker man fort som attan tillbaka in i lidret som jag hade som vindskydd.
  Konstigt att till och med grisar kan se oskyldiga ut! När dom en gång lärt sig att peta omkull stolparna hann man bara vända ryggen till så var de på rymmen igen. Fick det att funka när jag gjorde ett stabilt stabilt trästängsel kombinerat med tre eltrådar. Den lägsta som bökhinder på 10 cm. Höjden bör vara minst
  120 cm på staketet för tamsvin, kanske ännu högre för vildsvin. Nackdelen med den låga tråden är att
  man hamnar och rensa under den med trimmern ganska ofta annars växer gräset upp och jordar för de
  vågar sig inte och beta under den.

 10. Få nu se om vildsvinen i alla fall drar det längsta strået. Svin är ju väldigt intelligenta djur. Vildsvinen har sträv borst som gör kontakten med tråden svår. De kanske inte alltid kommer med trynet före. Stabila stänsel kan jag inte sätta upp för vårt potatisland är på en åker och flyttas varje år. Det måste gå att snabbt ta bort stängslet. Vi hade förr vallare för kossorna men det är en helt annan sak med vildsvin. De har varit ganska osynliga nu på sommaren med mot hösten brukar de dyka upp igen. Jägarna har med sina kameror sett flockar på upp till 30 individer …

Kommentarer är stängda.