Tiden rinner ut?

Det börjar kännas som om tiden håller på att rinna ut för en och annan gröda. Kollade i kväll in årets provgröda -Koriandern- och även om det fått lite fart de senaste veckorna så är dess utveckling långsam. Så en sen tröskning blir det om det nu blir nån tröskning över huvudtaget. Det vore synd för enligt expertisen så ser den föredömligt bra ut.

Hur som… så är den nu fem före blomning och jag hörde mig för om några bisamhällen, jag har nämligen inte kastat yxan i sjön ännu och tänker nog köra linjen ut. Om inte annat så kanske det ger lite nektar åt bina och så kan man ju njuta av doften…. ja jag håller på att vänja mig vid den något udda doften 🙂

25.7.2015 Koriandern fem före blomning.
25.7.2015 Koriandern fem före blomning.

 

Ogräs.

Idag har jag försökt ta hand om lite ogräs genom att traktorhacka en stor del av det som ännu går att traktorhacka. Ogräsen har nämligen också tagit fart nu när det blivit lite varmare. Har också en par planteringar kvar men nu utlovas det regn igen så få se när de kan fås i jorden. Likaså har jag en hektar saneringsgröda osått, det vill liksom dra ut på tiden med allt denna sommar då man inte kunnat hålla de normala rutinerna och tidtabellerna utan allt har mer eller mindre gått ovanpå vartannat..

25.7.2015. Sista chansen att traktorhacka kålrötterna? Några regndagar och växtligheten sluter sig.
25.7.2015. Sista chansen att traktorhacka kålrötterna? Några regndagar och växtligheten sluter sig.

 

Nåjaa, nu blev det mörkt, det märks att sommaren går mot sin ända, så likaså bra att avsluta dagen med att “gruva” sig över morgondagens skördande som lär skall försiggå i regnväder 🙁

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Tiden rinner ut?”

 1. Hej!
  Det är nog första gången jag ser hur en gröda som koriander ser ut, men mitt “öga” tycker att fältet är jättefint , vilket det oxå är.. Då blomningen är som bäst lägger du väl en bild så får vi “ovetande” se hur det då ser ut. Hoppas att vädret skulle bli bra för att allt ska hinna bli moget för skörd.
  Läste på nätet om koriandern den är ju bra till mycket sånt som jag inte ens visste.. rena hälso-örten/kryddan.
  Vet inte om jag nån gång har använt den. Är den en nykomling på finska åkern?
  Dina kålrötter ser oxå bra ut, du kan nog konsten, eller har lärt dej med åren.. heter det så?
  Här regnar igen, men inget går att göra bara hoppas på att väder-typen ändrar till sol o värme.
  Hälsar öst-nyland “gumman & bisin”.

 2. Hej gumman & bisin 🙂
  Jag vet ju inte riktigt hur det ska se ut i och med att det är första gången jag odlar den “fältmässigt” ( den har från och till funnits i vårt kryddland dock). Starten har gått långsamt trots sådd redan 2 maj, tydligen kräver den lite värme för att utvecklas optimalt och så härstammar den ju också från Asien och sydeuropa. Vi har en iranier anställd och han är både bekant med och gillar växten, själv är jag mer försiktig med användningen men man vänjer sig 🙂 Vi får se vad det blir, jag skall sätta upp mera bilder sen.

  Kålrötterna har klarat sig bra från mask så här långt -peppar, peppar- och är av de jämnaste kålrotsbestånd jag haft. Kanske kan dom ge en bra skörd som motvikt till de övriga rotsakerna som tyvärr inte ser lika bra ut i år. Man får försöka ta igen det i karusellen som man förlorar i gungorna 🙂

  Regn även härstedes idag men inte så kraftig blåst så månne int spannmålen håller sig stående också idag.

  med hopp om sol och “måttlig” värme under kommande veckor……..

Kommentarer är stängda.