24 oktober, 2015 av Nisse

Att hacka eller icke hacka …

Grönträdorna blev fina då jag körde över dem med hacken (betesputsare som det kallas i Sverige). Där fanns en hel del baldersbrå men nu hade också klövern växt till sej ordentligt. Om den övervintrar bra så kanske den kväver baldersbrån nästa sommer.

Men sedan blev det att fundera på veteåkrarna. Det gick bra att tröska och stommen blev ganska hög. Är det bra eller illa att hacka den ? Det beror förstås på vädret nästa vår men det vet man ju inget om. Stående halmstomme torkar kanske bättre än liggande hackad halm. Vilkendera det är lättare att så i med Rapiden är svårt att avgöra. Så jag körde bara ett halvt skifte och vi får se hur det går nästa år.

DSCN5312

På bilden ser man att den hackade halmen inte är så kort. Slagorna borde vässas men det är ett större jobb som jag inte hade tid med just nu. Det var lätt att köra på veteåkrarna då halmen var torr men jag kan tänka mej att det kommer att vara tungt i lång och frodig klöver nästa år.

I alla fall så är mina höstarbeten slut för i år – de tog inte många timmar. Nu blir det verkstadsarbete och byggande för hela slanten.

 

Etiketter:

2 svar till “Att hacka eller icke hacka …“

  1. Krauseanvändare i 10 år skriver:

    Bäst med så lång stubb som möjligt, tjockt lager hackad halm är svår att komma igenom på våren och torkandet sker långsamt.

  2. Nisse skriver:

    Jo, det var ungefär det jag började fundera på. Förr hade vi torra försomrar så då hade det varit bra med fukthållande halm men de senaste åren har det tvärtom varit alldeles för blött på försommaren. FAst vem vet hur det blir nästa år ?