21 november, 2015 av

Plöja eller ploga?

Rent språkligt är det väl inte så stor skillnad men i praktiken är det helt olika saker. Och det är många som blandar ihop begreppen kanske beroende på att på dialekt pratar man om att man plogar oberoende om det gäller att vända jorden eller ploga snö.

Men ikväll har jag faktiskt gjort bägge två och samtidigt dessutom 🙂

Vinterns första snöfall som inleddes senaste natt blev riktigt långvarigt och gav en hel del snö. Det börjar närma sig en 15 cm ställvis, jorden är ofrusen så den har ställvis smultit lite underifrån. Det började som slask men nu har kvicksilvret krupit under nollsträcket så snön på ytan är torr. Jag har ännu både en del att skörda och plöja så arbetsfördelningen har varit den att när det är ljust och vi har haft tid så har vi skördat och under kvällarna har jag plöjt i mörkret. Och mörkt har det varit men ikväll var det betydligt ljusare på grund av det vita snötäcket. Fast jag gjorde det ju mörkt igen med att plöja eller ploga -hur var det nu?- in snön.

 

21.11.2015. Plöjning av hemåkern i 15cm snö.

21.11.2015. Plöjning av hemåkern i 15cm snö.

Nu utlovas kallare väder till måndag så det blir knappast mera plöjt på några dagar då jag måste tömma värmesystemet i växthuset och bevattningsmaskin samt vakuumkylen på vatten. Men från tisdag framåt lär det bli varmare igen så plogen får stå kopplad till traktorn tillsvidare. Eftersom marken är ofrusen och snön isolerar så borde marken inte frysa ihop ännu så det finns förhoppningar om att fortsätta plöjandet senare. Snön vi har fått orsakade inga problem med plöjandet men det kan ju bli lite blött senare när och om den börjar smälta.

Och jag räknar också med att fortsätta skördandet 🙂

Etiketter: , ,

12 svar till “Plöja eller ploga?“

 1. Nisse skriver:

  Jäär plöjjar vi ååkärn å ploogar snöö opa veein.

 2. Peik skriver:

  Ja herre-du-milde, där har Du en bra bild att visa dom sydeuropeiska jordbrukar-kollegorna hur man odlar här i norr. 🙂

 3. Christer skriver:

  Ije ploogar vi noo bäde på ååkrin å på viejin 🙂

 4. Christer skriver:

  Kan finnas en och annan här hemmavid som också behöver ser hur det är emellanåt. Minns att miljönissarna inte förstod varför vi bönder tidigt på hösten ville ha reda på vilka bestämmelser som gällde plöjningen då när vi gick med i EG. “Vi har ju hela vintern till att plöja” tyckte dom. Nå nu de senaste åren har det ju faktiskt gått att plöja in i januari 🙂 På tal om miljö så räknar jag med att en sen plöjning är att föredra då näringsläckaget, om det nu finns nåt sånt, rimligtvis borde vara mindre om man plöjer just innan det fryser.

 5. Anonym skriver:

  Vi plooar åkern. Snön plooar vi också, eli så skuttar vl den.

 6. Christer skriver:

  Skåtar jäär vi å men tå anvender vi na lite mindär doon enn tå vi ploogar.

 7. kalle skriver:

  me schaktbladet eller frontlastare skotta vi nåo jär…

 8. Christer skriver:

  Sen är det lite skillnad var man håller till också …. vägar plogar man medan gårdsplan oftast skottas

 9. Anonym skriver:

  I Pedesi skuttar vi snön. Lite märklig redskapskombination i år med snöskopan fram och plogen bak!

 10. oteknisk skriver:

  Var är sen gränsen på höstplöjning och vårplöjning? Om man t.ex. plöjer i Januari så som det varit möjligt de senaste åren..

 11. Christer skriver:

  Jaa du jag brukar räkna det som höstplöjning om den görs innan vintern. Men nu var det ifjol nära att vi inte fått nån vinter överhuvudtaget så vad man kallar det i så fall vet jag inte.

 12. Christer skriver:

  ?