Bedömning av körförmågan

Fick för några månader sen ett brev från Trafi där jag anmodades att till polisen inom 2 månader efter min födelsedag lämna in intyg över körförmågan. Och det är väl ok att kolla om man ser och hör tillräckligt för att säkert kunna samverka i trafiken. Så långt allt väl.

Det har ju inte riktigt funnits tid för läkarbesök men deadline började närma sig så för ett par veckor sen ringde jag företagshälsovården dit vi hör och betalar årsavgifterna. Det konstaterades att det gått 6 år sen senaste hälsoundersökning så det vore kanske lika bra att göra en sådan på samma gång. Att slå två flugor i en smäll är grejer jag gillar speciellt som det är lite ont om tid. Hälsoundersökningen med där tillhörande syn- och hörselkontroll stökade jag undan med företagshälsovårdaren, synen hade inte ändrats sen senaste kontroll och hörseln var bättre än då så det var ju goda nyheter. Läkartid fick jag till idag vilket var en dag efter tidsfristen så jag sände en förfrågan om lite respit med inlämnandet av pappren till polisen vilket bifölls. Kanske är det inte så dumt att höra till företagshälsovården trots allt tänkte jag fast jag nu som då ondgjort mig över årsavgifterna. Jag har ju svårt med dessa schablonmässiga utgifter för tjänster som jag inte utnyttjar. Jag vill ju gärna veta vad jag får för pengarna!

Men glädjen togs av mig i morse då företagshälsovårdsläkaren konstaterade att han inte kan ge nåt intyg eftersom jag inte är yrkeschaufför. Det här är kinkiga saker menade han och hänvisade mig till den kommunala hälsovårdscentralen. Får väl försöka med det i morgon nu då men det går antagligen ytterligare några dagar innan jag får tid och tidsfristen har som sagt löpt ut. Tycker nog att det är märkligt att inte läkare som läkare kan stämpla pappren utan man ska springa runt i flera instanser. Inte att undra på att produktiviteten här i landet är låg då en massa tid går åt till dylikt.

Nu är det ju så att jag kör lastbil blott nån gång ungefär vart tionde år men jag vill ju ändå behålla körrätten ifall om. Och det kan ju också bli så att det för att framföra vissa traktortyper fordras C-kort. Sällan har jag behövt visa körkortet dessutom så kanske man kunde “skita” i saken och köra ändå?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Bedömning av körförmågan”

 1. Hej Christer!

  Håller med att vi har så många “heltokiga” paragrafer här i landet,, dessutom tycks dom vara stolta när dom berättar att det inte hör till deras rätt o göra så.
  Här hos oss dög inte hälsocentralens läkare att bedöma “gubbens” friskhetsintyg för förnyande av hans körkort som han måste ha vart femte år kollat.. han har varit till läkarcentralen alla gånger o tid får man på “sekunden” kostar nog mera men det funkar.. Visst är det bra o få intyg över sitt hälso-tillstånd för som du säkert oxå märker i trafiken så finns där både “blinda o döva” som susar på ,, så verkar det nog många gånger..
  Lycka till med förnyandet av kortet.. och en hösthälsning från oss öst-nylänningar.

 2. Minns ännu hösten 84 när du körde 580 an och jag 602 an och velsa och körde in dagens skörd i kyllagret ännu efter mörkrets inbrott.

  Nu för tiden står det CD på mina skyttlar och de är blå till färgen. Alkolås, digikort ,poliser, skolningsdagar och sprutkurser är ett minne blott.

  Var på skogresa med Erik sista året. Vi övernattade i Jönköping eller Gränna och bodde i samma kämpä.
  Vi tog några öl men inget avvikande.

  kämpa på !

 3. Jaa ni, och mer tokerier verkar det bara bli….. privat är ett alternativ men man tycker nu att det borde gå att få lite betjäning i det man redan betalar i. I slutändan blir det annars inte så motiverande att samla ihop dessa skattemedel, eller hur?

 4. Mmmmm, det var tider det…. jag fortsätter med att köra hem skörden i mörkret men du tycks ha “kommit upp dig” lite. Det är alltid roligt att ta del av f.d. elevers framgångar här i livet, det har faktiskt gått riktigt bra för många trots mörkerarbete, purjoskörd m.m. ….. eller kanske just därför 🙂
  Tack för minnet av Erik, jag hade nästan glömt bort att du va med på den resan men när du nu nämner det så minns jag att Erik pratade om det. Vi kämpar vidare du med blå skyltar och jag med mina gula 🙂

Kommentarer är stängda.