När kommer den första?

Ja, nu är det inte många lediga dagar kvar… jag bara väntar på första dagen när det inte bara säger BÄÄÄÄ BÄÄÄ BÄÄÄÄÄ när man öppnar fårhusdörren, utan också ett litet bää…

Jag satte baggen med en del av tackorna 3.9. Därefter “fyllde jag på” med tackor vartefter jag fick dem klippta och hem från holmbete. Men, när kommer den första tackan att lamma?

En tacka är dräktig ca 147 dygn. Så det betyder att dagen “bää” kan komma precis vilken dag som helst!

Jag kröp omkring i fårkätten och inspekterade lite igår, och joo-o, det börjar ta sej…

DSC_1364[1]

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “När kommer den första?”

  1. Är du inte rädd för Schmallenbergviruset, som sprids med knott, när tackorna blir dräktiga redan i september?

  2. Hmm… rädd och rädd… ja, jo, nja, eller, nä. Inte ännu. Jag ska uppleva det innan jag blir rädd. Till lika har jag inte så många val. Mygg och knott huserar så länge, så frågan är hur sent baggsläpp man skulle måsta ha för att komma förbi schmallenberg. Senare bagge innebär förskjutning i tidtabellen hela vägen. Eftersom mina får inte säger kaboom i tillväxt, finska får gör som regel inte det, (i synnerhet inte såna som går på torra kobbar och skär och inte göds med kraftfoder varje dag,) så för att hinna få någonting att slakta om hösten blir man lite pressad till en tidig tidtabell för bagge. Det är också enklast att skilja bagglammen från tackorna innan holmbete. Annars får man onödigt mycket jobb mitt i sommaren. I februari och mars hinner man med lamningarna, och lammen, sen blir det så mycket annat så man inte riktigt räcker till i alla ändar, om man skulle sätta alla lamningar senare. Ännu har jag inte haft något problem, men nog kryper det allt närmare hela tiden, och att man skulle få påhälsning av schmallenberg skulle inte förvåna mej. Men, än så länge har det gått bra. Men aktsam är jag, och av många tankar och funderingar, däribland schmallenberg, har jag i år stretchat lamningen, stålleprov. Men, man måste ju prova, annars vet man ju inte. Jag släppte bagge till en del den 3.9, de sista tackorna satte jag med bagge 8.10. Det resulterar till en utdragen och lång lamningsperiod. Om det blir positivt, som jag tänkt mej, får jag bättre tid med alla när de är små, jag kan släppa ut en del (de lammen som kommer först) tidigt och får bättre rum inne för de mindre, så man kan stödutfodra dem lite bättre när de är små, så de kanske får en bättre start… Om inte alla lamningar pressas in på 6 veckor blir det bättre, eller blir ett utdraget segt elände som aldrig tar slut, det återstår att se…

Kommentarer är stängda.