2 februari, 2016 av Charlotta

När kommer den första?

Ja, nu är det inte många lediga dagar kvar… jag bara väntar på första dagen när det inte bara säger BÄÄÄÄ BÄÄÄ BÄÄÄÄÄ när man öppnar fårhusdörren, utan också ett litet bää…

Jag satte baggen med en del av tackorna 3.9. Därefter “fyllde jag på” med tackor vartefter jag fick dem klippta och hem från holmbete. Men, när kommer den första tackan att lamma?

En tacka är dräktig ca 147 dygn. Så det betyder att dagen “bää” kan komma precis vilken dag som helst!

Jag kröp omkring i fårkätten och inspekterade lite igår, och joo-o, det börjar ta sej…

DSC_1364[1]

2 svar till “När kommer den första?“

  1. Matts skriver:

    Är du inte rädd för Schmallenbergviruset, som sprids med knott, när tackorna blir dräktiga redan i september?

  2. Charlotta skriver:

    Hmm… rädd och rädd… ja, jo, nja, eller, nä. Inte ännu. Jag ska uppleva det innan jag blir rädd. Till lika har jag inte så många val. Mygg och knott huserar så länge, så frågan är hur sent baggsläpp man skulle måsta ha för att komma förbi schmallenberg. Senare bagge innebär förskjutning i tidtabellen hela vägen. Eftersom mina får inte säger kaboom i tillväxt, finska får gör som regel inte det, (i synnerhet inte såna som går på torra kobbar och skär och inte göds med kraftfoder varje dag,) så för att hinna få någonting att slakta om hösten blir man lite pressad till en tidig tidtabell för bagge. Det är också enklast att skilja bagglammen från tackorna innan holmbete. Annars får man onödigt mycket jobb mitt i sommaren. I februari och mars hinner man med lamningarna, och lammen, sen blir det så mycket annat så man inte riktigt räcker till i alla ändar, om man skulle sätta alla lamningar senare. Ännu har jag inte haft något problem, men nog kryper det allt närmare hela tiden, och att man skulle få påhälsning av schmallenberg skulle inte förvåna mej. Men, än så länge har det gått bra. Men aktsam är jag, och av många tankar och funderingar, däribland schmallenberg, har jag i år stretchat lamningen, stålleprov. Men, man måste ju prova, annars vet man ju inte. Jag släppte bagge till en del den 3.9, de sista tackorna satte jag med bagge 8.10. Det resulterar till en utdragen och lång lamningsperiod. Om det blir positivt, som jag tänkt mej, får jag bättre tid med alla när de är små, jag kan släppa ut en del (de lammen som kommer först) tidigt och får bättre rum inne för de mindre, så man kan stödutfodra dem lite bättre när de är små, så de kanske får en bättre start… Om inte alla lamningar pressas in på 6 veckor blir det bättre, eller blir ett utdraget segt elände som aldrig tar slut, det återstår att se…