Tjälläget 31.3.

I vinter har vi haft lite mera tjäle än de två senaste vintrarna mest tack vare den kalla inledningen av året på snöfri mark. Under tiden från slutet av januari till början av mars skedde inga större förändringar men så var det ju inga extrema temperaturer heller den tiden. Men under de två senaste veckorna har läget ändrats snabbt trots att vi inte fått nämnvärt med nederbörd. Det är främst de varma och blåsiga vädret under slutet av påskhelgen som tärt på både snön och tjälen. Nu vid dagens mätning var så gott som all snö borta och tjälen minskat med hälften sen senaste mätning. Så om vädret fortsätter på samma vis som den senaste veckan är nog tjälen borta vid nästa mätning den femtonde april.

Det var inte speciellt lätt att ta sig fram under dagens mätning. Ställvis hade det varit bra med hängslen åt stövlarna :)
Det var inte speciellt lätt att ta sig fram under dagens mätning. Ställvis hade det varit bra med hängslen åt stövlarna 🙂

I skogen hade det inte tinat så mycket ovanifrån och bara någon centimeter nerifrån men så hann det inte frysa så mycket heller då förna och mossa isolerar och jorden var varm efter den varma hösten.

På åkermark hade det nu tinat ca 10 centimeter ovanifrån och nästan lika mycket nerifrån så att tjäldjupet nu låg på en 37-38 centimeter från att som mest i slutet av januari ha varit 45-57 centimeter.

Länk till tidigare år om ni vill jämföra. 2015, 2014, 2013,

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Tjälläget 31.3.”

  1. Du har inga mätningar i skogsmark? Men det är väl ganska vanskligt med varierande täcke av förna
    och trädbestånd. Var till Canaria och kollade in skillnaden mellan “vidibåska” och palmerna. Kom till att
    palmerna inte har videkissor! Någon tjälmätning sysslade man heller inte med! Vid returen, som gick över
    Danmark, fanns det snö på fälten, lika i sydskåne.

  2. Jodå, större delen av de 50 mätpunkterna är i skogen.
    Ska man tillskriva den danska snön första aprilkontot 🙂

  3. Nej, det var inte på 1:a aprilkontot, men troligen högst tillfälligt även om det var eftermiddag.

  4. Ni Bloggare gör nog ett bra arbete även om kommentarerna är få! Tycker inte alla ni Läsare att bloggarna är värda mer än så här! Ni behöver inte skämmas för att ge en liten enkel kommentar.

  5. OK. Man blev lite fundersam då en fb-vän nyligen meddelade att vårbruket var på slutrakan i Danmark. Det passade liksom inte ihop med dina snökommentarer 🙂 Men dom kan visst få känna på “takatalvi” i Danmark också.

  6. Allt är relativt…. vi har ändå över 8000 kommentarer noterade här. Men visst är det roligt med interaktivitet 🙂
    Sen är det ju alltid fritt fram att fråga om det är nåt man undrar över som vi inte kommit oss för att skriva om.

  7. He var säkert na takatalvi som var på G. Normalt ska nog vetet vara i jorden i mitten-slutet på mars
    i Danmark och Tuborg-råvaran lite senare. 1:a ensilageskörden brukar ju gå av stapeln runt 1:a Maj,
    så lite varmare har de trots allt. Den på den egna täppan varierar föret. Har en liten misstanke om att
    några täckdiken kan vara igenfrusna. Christers tjälmätningar ger en antydan om att det mitt på fältet
    och gammal sjöbotten som var plaskvåt när det knäppte till tjälat ner ordentligt. På vissa ställen i sänkorna
    är inte täckdikena djupare än ca 60 cm. Inne i skogen är det nog kärnfruset än men utlovade regnet till
    mitten av veckan tinar väl upp där också.

  8. Johnny, jag tycker att bloggen är ett forum som väl förtjänar sin plats. Tidvis är debattempot även rätt
    högt och livligt. Tycker dessutom att “bloggkulturen” här är på god nivå om man jfr t.ex med insändare
    på webben och andra bloggar. Här får man svar på många frågor och funderingar man har av yrkesbröder
    som har erfarenheter att dela med sig av. Ibland även när det misslyckas med maskinhaverier, växtligheten, “magafari” och allt möjligt. Bara att t.ex få goda råd om var man hittar den och den reservdelen eller hur man enklast reparerar en trasig maskin är mång gånger guld värda. Ämnena som avhandlas är många gånger ganska säsongsbetonade
    som ju även bondens jobb är. Att kommentarer ibland dröjer beror helt enkelt, åtminstone för egen del,
    på att arbetet ska skötas också. När man ser på klockslagen när kommentarerna kommer till bloggen så
    är det ena nattugglor till skribenter, helgerna undantagna. Kul att man efter en lång arbetsdag ger sig tid
    några minuter att utbyta lite erfarenheter! Blogga på!!!

  9. Bondbloggen läses nog vanligen flera gånger dagligen. Att man inte alltid kommenterar så flitigt beror nog precis som Micke skriver på att man inte vill ta sig tid. Vi får försöka skärpa oss lite, tar ju inte lång stund att skriva några meningar.

  10. Det är alltid hälsosamt att lite reflektera saker o ting. Det som jag främst menade är att det finns många som har läst bloggen i många år, dagligen. Men aldrig kommer sig till att kommentera. Det finns en stor gömd potential i läsarna, en gömd men inte glömd rikedom. I naturen är små bin lika viktiga som större djur 🙂

Kommentarer är stängda.