23 april, 2016 av Nisse

Ögonen på skaft

Den som nån gång försökt pressa in huvudet mellan rör och axlar på en maskin för att komma åt att se var felet ligger skulle gärna ha ögonen på skaft. Nu fick jag en kamera med en två meters kabel och belysning som jag kunde koppla till USB-porten på min nya mobil. Den fungerar som en lokal TV och jag kan se vad som helst ur vilken vinkel som helst så länge kabeln (7 mm) ryms in. Bildkvaliteten är fin och jag kan ta foton eller video  för att senare kolla i lugn och ro.

DSCN5678

Jag håller i själva kameran (svart). Bilden på skärmen är mycket bättre än på fotot ovan som togs i ganska dålig belysning. Ett problem lade jag märke till och det är svårigheten att hålla kameran stilla. Men det kom med en magnethållare som det kan vara all idé att använda. Speciellt då man ser på nånting nära gör också små rörelser i kameran att bilden hoppar. Själva kameran ställer automatiskt in fokus från fyra cm till oändligt.

Grunkan kallas endoskop och är ganska billig – under 20 euro. Jag köpte från Kina och då var frakten gratis. Det tog inte heller så lång tid – litet på en vecka. Det finns ju hundratals olika prylar till mobilerna men den här är faktiskt nyttig i verkstaden.

 

Etiketter: ,

6 svar till “Ögonen på skaft“

 1. Peik skriver:

  Det låter nog aningen otroligt att ett endoskop i den där prisklassen skulle ha någon som helst autofokus-funktion, månne inte det helt enkelt bara handlar om fixfokus och att det är bildsensorns minimala mått kombinerat med optikens extremt korta brännvidd som ger det där slutresultatet och “synvillan” att den fokuserar?

  Men oberoende, så en mycket användbar pryl i många sammanhang, det håller jag med om, för skall man i stället pynja med en spegel+ficklampa+ övriga verktyg, så behöver man oftast fyra händer i stället för bara dom två man har.

 2. Nisse skriver:

  Tja, bilden är ofta oskarp då man rör på kameran men om man håller den stilla en stund så blir den skarp efter en stund. Jag tolkade det som nånsorts fokusering.

 3. Peik skriver:

  Tillfällig oskärpa i samband med rörliga motiv kan ha att göra med att själva bildprocessorn då helt enkelt inte “hinner med”.

 4. Christer skriver:

  Har hört att telefon ofta hamnar i WC-byttan (speciellt för flickor) av en eller annan orsak. Det här ändoskopet borde avsevärt minska risken för att så sker? 🙂

 5. Anders skriver:

  Var finner man den? Den lokala elektronikhandlaren vill ha 100 euro för en dylik..

 6. Nisse skriver:

  Sök till exempel i ebay.co.uk på “endoscope” och om du har en android så sätt till “android”. Där kostar de under 10 pund och vissa under 10 euro. Men kolla först fraktkostnaden – det kan vara stora skillnader allt från gratis frakt till 40 euro !