6 maj, 2016 av Nisse

Grymt torkväder

Vårsolen är min bästa torkvärme. Men i år är den ovanligt stark. Kolla in diagrammen nedan som visar luftens relativa fukthalt och temperaturerna på inkommande luft och lårarnas utgående luft.

fukt2fukt_5.5_2016

Just nu torkar jag enbart i den gamla torken eftersom jag byter fläktar i den nya så det är den blå kurvan som gäller. I går var alltså fukthalten på inkommande luft nästan hela tiden under 40 %. Den branta nedgången litet före klockan tolv visar när jag startade fläktarna för då började de ta in riktigt torr luft som kom under det heta plåttaket. Men inte ens på natten var fukthalten mycket över 70 %. Det lönade sej i alla fall inte att köra fläktarna dygnet runt som temperaturkurvorna visar.

tempgamal_5.5_2016

Den svarta kurvan visar temperaturen på inkommande luft vid fläkten. Den steg alltså brant litet före klockan tolv då jag startade fläkten. Det är bara lårarna 1,2 och 5 som torkas (grön, röd och orange). De andra kurvorna stör litet diagrammet men jag har inte orkat programmera om systemet. Som värst var temperaturskillnaden kring 6 grader och det betyder att torkningen var mycket effektiv. Den första timmens värden måste man bortse ifrån eftersom de bara visar inverkan från nattens temperatur. Lår 5 (orange) är torrast eftersom skilllnaden är minst för den. På kvällen gick temperaturskillnaden ned till noll och jag stängde fläkten (hacket i den svarta kurvan).  Men temperaturskillnaderna är ändå mindre än i förrgår då de var upp till 8 grader.

tempgamal_4.5_2016

Det syns att det kom litet moln på himlen på eftermiddagen (den svarta kurvan går ned). Solen var minst lika stark i går som i förrgår men säden börjar bli torrare och därför minskar temperaturskillnaden mellan inkommande och utgående luft. Lår 6 som har det tunnaste lagret stängde jag redan i förgår eftersom sädens fukthalt var kring 12,5 %. De andra lårana är säkert kring 11% längst nere men torkningen går uppåt i skikt så ytan är alltid fuktigast.

Det här är minsann solvärme som heter duga. Jag vet inte hur många tusen liter olja jag hade varit tvungen att bränna för att komma upp till samma torkeffekt. Och solvärmen bara fortsätter hela veckan – det blir till och med varmare i början på nästa vecka.

 

Etiketter: ,

Kommentarer inaktiverade.