Grymt torkväder

Vårsolen är min bästa torkvärme. Men i år är den ovanligt stark. Kolla in diagrammen nedan som visar luftens relativa fukthalt och temperaturerna på inkommande luft och lårarnas utgående luft.

fukt2fukt_5.5_2016

Just nu torkar jag enbart i den gamla torken eftersom jag byter fläktar i den nya så det är den blå kurvan som gäller. I går var alltså fukthalten på inkommande luft nästan hela tiden under 40 %. Den branta nedgången litet före klockan tolv visar när jag startade fläktarna för då började de ta in riktigt torr luft som kom under det heta plåttaket. Men inte ens på natten var fukthalten mycket över 70 %. Det lönade sej i alla fall inte att köra fläktarna dygnet runt som temperaturkurvorna visar.

tempgamal_5.5_2016

Den svarta kurvan visar temperaturen på inkommande luft vid fläkten. Den steg alltså brant litet före klockan tolv då jag startade fläkten. Det är bara lårarna 1,2 och 5 som torkas (grön, röd och orange). De andra kurvorna stör litet diagrammet men jag har inte orkat programmera om systemet. Som värst var temperaturskillnaden kring 6 grader och det betyder att torkningen var mycket effektiv. Den första timmens värden måste man bortse ifrån eftersom de bara visar inverkan från nattens temperatur. Lår 5 (orange) är torrast eftersom skilllnaden är minst för den. På kvällen gick temperaturskillnaden ned till noll och jag stängde fläkten (hacket i den svarta kurvan).  Men temperaturskillnaderna är ändå mindre än i förrgår då de var upp till 8 grader.

tempgamal_4.5_2016

Det syns att det kom litet moln på himlen på eftermiddagen (den svarta kurvan går ned). Solen var minst lika stark i går som i förrgår men säden börjar bli torrare och därför minskar temperaturskillnaden mellan inkommande och utgående luft. Lår 6 som har det tunnaste lagret stängde jag redan i förgår eftersom sädens fukthalt var kring 12,5 %. De andra lårana är säkert kring 11% längst nere men torkningen går uppåt i skikt så ytan är alltid fuktigast.

Det här är minsann solvärme som heter duga. Jag vet inte hur många tusen liter olja jag hade varit tvungen att bränna för att komma upp till samma torkeffekt. Och solvärmen bara fortsätter hela veckan – det blir till och med varmare i början på nästa vecka.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.