12 juli, 2016 av Charlotta

Det blåser…

Det blåser och blåser och blåser och blåser och blåser…. Kraftiga vindar blandat med stormstyrka och så vädrar det på ordentligt igen… Det är ungefär sånt ombyte det varit hela sommaren snart. Någon kväll eller dag har det varit plitt platt, och så har det börjat igen. Jag skulle ha flera ärenden utåt skärgården, men det bara blåser! Nog kan man åka båt fast det blåser lite, men jag skulle behöva flytta om lite får och då skulle det inte behöva vädra på alltför mycket. Dom bara ramlar och mår inte alls så jättebra av gungandet.

Jag träffade på min morfars bror häromdagen. Han tyckte också att det blåser ganska mycket. “- inte blåste det såhär på vår tid, vi rodde ju ut nät varje kväll, ut genom ströömin,  och till södersidan,  så tog vi iland i sandpäran och gick hem. Följande morgon rodde vi andra vägen när vi drog upp näten.” Han mindes inte att det varit problem med hårda vindar, de rodde ju, och fiskade gjorde de ju hela tiden!

Fråga: Har det börjat blåsa mer?

Det pratas lite hela tiden om klimatförändringarna. + si och så många grader. MEN, vad jag har hört, så har jag inte hört någonting om att vindstyrkan, alltså, m/sek/år skulle ha ökat? Finns det forskning på det?

3 svar till “Det blåser…“

 1. Stefan skriver:

  Statistik på vindstyrkan torde väl finnas? Jag tycker också att det blåser mera nuförtiden, även i Österbotten.

 2. Christer skriver:

  Här http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/statistik-fran-och-med-1961 hittar du en del statistik men inget om vinden. Jag skall forska vidare efter uppgifter om vinden.

 3. Nisse skriver:

  Jag skulle också söka efter historiska data men hittade mest bara riktigt hätska diskussioner om klimatförändringen. En intressant mening: “Om det är kallt på vintern så är det väder men om det är hett på sommaren så är det klimatförändring” :-).

  Vi här i Östra Nylands inland är ganska besparade från extremt väder (peppar, peppar, ta i trä …). Både stormar och regn har i allmänhet tröttnat innan de kommer hit – utom då de kommer söderifrån. I dag regnade det ännu i Borgå men här kom det bara en skur. Förstås stod jag just då utanför verkstaden och hade papper och scheman för Rapiden utbredda så det blev rusning in i verkstaden.