Det blåser…

Det blåser och blåser och blåser och blåser och blåser…. Kraftiga vindar blandat med stormstyrka och så vädrar det på ordentligt igen… Det är ungefär sånt ombyte det varit hela sommaren snart. Någon kväll eller dag har det varit plitt platt, och så har det börjat igen. Jag skulle ha flera ärenden utåt skärgården, men det bara blåser! Nog kan man åka båt fast det blåser lite, men jag skulle behöva flytta om lite får och då skulle det inte behöva vädra på alltför mycket. Dom bara ramlar och mår inte alls så jättebra av gungandet.

Jag träffade på min morfars bror häromdagen. Han tyckte också att det blåser ganska mycket. “- inte blåste det såhär på vår tid, vi rodde ju ut nät varje kväll, ut genom ströömin,  och till södersidan,  så tog vi iland i sandpäran och gick hem. Följande morgon rodde vi andra vägen när vi drog upp näten.” Han mindes inte att det varit problem med hårda vindar, de rodde ju, och fiskade gjorde de ju hela tiden!

Fråga: Har det börjat blåsa mer?

Det pratas lite hela tiden om klimatförändringarna. + si och så många grader. MEN, vad jag har hört, så har jag inte hört någonting om att vindstyrkan, alltså, m/sek/år skulle ha ökat? Finns det forskning på det?

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Det blåser…”

  1. Statistik på vindstyrkan torde väl finnas? Jag tycker också att det blåser mera nuförtiden, även i Österbotten.

  2. Jag skulle också söka efter historiska data men hittade mest bara riktigt hätska diskussioner om klimatförändringen. En intressant mening: “Om det är kallt på vintern så är det väder men om det är hett på sommaren så är det klimatförändring” :-).

    Vi här i Östra Nylands inland är ganska besparade från extremt väder (peppar, peppar, ta i trä …). Både stormar och regn har i allmänhet tröttnat innan de kommer hit – utom då de kommer söderifrån. I dag regnade det ännu i Borgå men här kom det bara en skur. Förstås stod jag just då utanför verkstaden och hade papper och scheman för Rapiden utbredda så det blev rusning in i verkstaden.

Kommentarer är stängda.