Sluttröskat

Allt är inte tröskat – det finns under en hektar kvar (med dålig växt) men nyss brast huvuddrivaxeln på tröskan så det blir knappast tröskat mer i år. Halva tröskan fungerar (på vänster sida) men andra halvan står stilla (höger sida). Så det går inte så bra …

Tanken är halvfull med vete som i alla fall är ganska torrt ca. 15 %. Men nu måste det sugas ut för drivningen till tankens tömning är på höger sida – den som står stilla.

Nu gäller det att se vad nya (begagnade) tröskor kostar och fundera på om man orkar byta axel eller skall köpa ny tröska till nästa höst. En ny axel är säkert billigare men en 30 år gammal tröska börjar bli ganska sliten överallt. Problemet är när man skall sluta lappa den ?

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Sluttröskat”

 1. Låter som mycket skruvande att byta huvudaxeln. Ingenjörerna i Björneborg har ju haft en tendens att börja med en axel och sedan bygga en tröska kring den! På tröskskroten i Tuuri lär du hitta nämnda axel begagnad.
  Hur många driftstimmar har tröskan hunnit samla på sig under 30 år?

 2. Jo, man måste skruva bort en massa utrustning på bägge sidor. Men just nu måste jag spruta glyfosat – det har prioritet nummer ett så tröskan står i verkstaden och väntar. Det finns en hel del kvickrot så det är viktigt att besprutningen lyckas. Och det borde den så varmt som det ännu är.

  Sådant är bondelivet: Nånting är alltid väldigt bråttom och man hinner aldrig göra nånting riktigt klart förrän nästa katastrof lurar kring hörnet :-).

 3. Har du prövat med Broadway i vetet på våren. Effekten mycket bättre än med glyfosat som gärna lämnar en
  liten “bottenmjölk” av kvickrot till nästa säsong. Dyrare än t.ex Roundup, men effekten är så pass bra att
  man klarar sig flera år efter en behandling. Broadway tar även annat ogräs och lämnar bara vetet så man
  slipper en körning med sprutan. Var och testade vetet idag till fabriken och råproteinet var hyfsade 13,1 %

 4. Nä, men jag har faktiskt funderat allvarligt på att testa Broadway. En avgörande faktor är huruvida Broadway har bra effekt på flyghavren. I så fall övergår jag direkt till Broadway för flyghavrebesprutningen är grymt dyr. Men den lyckades fint med Axial i år. I “Växtskyddsbibeln” (Växtskydd för åkergrödor 2016) står att Broadway “har effekt också mot flyghave” men hur bra effekt ? Den blir dyrare än vanligt ogräsmedel + Axial men om man dessutom kan lämna bort glyfosatet så kunde det löna sej.

  Och så är det alltid osäkert med besprutningen om det blir tillräckligt bra väder just då man borde spruta … Flera olika (billiga) medel minskar risken att allting går i putten.

 5. Min erfarenhet är att Broadway har bra effekt mot flyghavre. Har haft två bon som jag troligen fick med svämgödsel för båda var precis där tunnan blev tom. Efter Broadwaybehandling har visserligen någon enstaka
  planta kommit upp från frön som tydligen var under jorden och grott först följande säsong men det har
  varit enkelt att hålla efter med plockning. Broadway får inte användas två säsonger efter varandra så om du har mycket flyghavre får du nog räkna med att spruta mot den säsongen efter Broadway. Det tar ju bara
  plantor som grott och kommit upp. Effekten mot kvickrot är väldigt bra och den försvinner. Har även noterat
  att där man har riktigt ordentligt med kvickrot och lyckas få död på den så stiger mullhalten i jorden troligen
  pga av rotmassan som förmultnar.

 6. Just det här med efterårsbegränsning får mig att undra om någon noterat tillväxtstörningar vid t.ex. odling av korsblomstriga växter året efter Broadwaybehandlingen. Det står visserligen att det inte är några begränsningar året efter men undrar ändå?

 7. Det står utryckligen “får användas endast vartannat år på samma åker” under begränsningar i användningen.
  Har inte prövat, men kan det ha inverkan på havre följande säsong eftersom det tar på flyghavre? Vet ej.
  Förr i världen påstod gubbarna att gamla tiders stråstärkare hade negativ inverkan på havren året efter.
  Om det var något dom bara hade för sig eller om det faktiskt fanns grund för det vet jag inte.

 8. Om du med huvudaxeln menar den som går genom halmvindan till cylindervariatorn, så är den inte så hemskt krånglig att byta, axeln är en av typfelen på de tidigare 2000-serien. Och delarna från björneborg brukar vara ganska lätt tillgängliga och förmånliga jämfört med andra märken. Om de nu inte är fråga om några special-protodelar på din modell.

 9. På vår tröska drivs halmvindan av en skild kedja. Mellanaxel kallas huvudaxeln i Rosenlews reservdelskatalog. Den överför kraft från vänster sida av tröskan som drivs direkt från motorn till högra sidan. Det finns en massa remskivor både på vänster och höger sida. På höger sida finns alldeles riktigt variatorremskivan till inmatningscylindern. Vår tröska är en experimentmodell som har en heimlaga hydraulisk framdrivning och hydraulmotorn finns på vänster sida där den drivs direkt från motorn – till all tur.

  Just nu hinner jag inte ens se på eländet för jag måste spruta mot kvickroten så länge det är bra väder men senare skall vi kolla in läget närmare.

Kommentarer är stängda.