Oinbjudna matgäster.

I år hade jag faktiskt tänkt att jag skulle få ha mina odlingar ifred då de för älgarna begärliga kålväxterna växer nästan bakom husknuten och då jag dessutom satt mitt namn på tre jaktarrendeavtal.

Men det hjälper tydligen inte, kunde under dagens skördearbete konstatera att under de 2 senaste nätterna har det mumsats både broccoli, blomkål och huvudkål till ett värde om ca 50€. Inte så mycket att gnälla om kan väl nån tycka men får dom hållas några dagar (nätter) så blir det betydande summor åtminstone om de sätts i relation till grönsaksbondens inkomster. Nåå, broccolin börjar vara skördad för säsongen, huvudkålen är också skördeklar och borde fås under tak efter ett par dagars skördande. Blomkålen däremot behöver nog nån veckas växttid ännu innan den är klar. Så det blir nog att kontakta jaktklubben  för att se om det skall jagas eller ingärdas. Så många andra alternativ finns det just inte, ja varg brukar dom inte heller tycka om så kanske ska jag försöka yla lite i natt.

Matfriska gäster har gästat grönsaksbonden.
Matfriska gäster har gästat grönsaksbonden.
Lite gödsel har dom i alla fall lämnat efter sig som tack för maten.
Lite gödsel har dom i alla fall lämnat efter sig som tack för maten.
Blomkål och broccoli råkar nu också ha god efterfrågan i handeln så jag vill inte alls dela med mig av godsakerna just nu.
Blomkål och broccoli råkar nu också ha god efterfrågan i handeln så jag vill inte alls dela med mig av godsakerna just nu.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

16 reaktioner till “Oinbjudna matgäster.”

 1. Ett av problemen i sammanhanget är ju det, att det i Finland inte jagas älg när det är mörkt, annars skulle ju en sådan där odling vara ett ypperligt ställe för jägare att sitta på natt-pass.

 2. Jägarna vill väl se annat än reflekterande ögonpar antar jag……. fast i och för sig finns det väl mörkersikten också. Mörkersikte och ljuddämpare kanske vore nåt att satsa på och några frysboxar 🙂

 3. Tyvärr, jaktlagen kapitel 4 , § 33 , punkt 4 säger att:

  Vid jakt är det allmänt förbjudet att använda följande fångstredskap och fångstmetoder:

  4) siktanordningar för nattskytte vilka elektroniskt förstorar eller omvandlar bilden

 4. Står det nåt om att den som äter från andras “bord” kan skjutas?
  Jag tillbringar, åtminstone sommartid, största delen av min tid på åkern och det gör antagligen åkern till mitt hem, finns det månne nåt i lagen om hemfridsbrott eller förstörande av annans egendom som kunde tillämpas?

 5. Jodå, nog finns där några sådana paragrafer också, men tyvärr bara om diverse andra sorters skadedjur, inget som inkluderar älgar. Din situation är ganska hopplös, för ett effektivt stängsel skulle antagligen nog bli väldigt dyrt att åstadkomma.

  Ett kryphål i lagen skulle vara ett 100% passivt mörkersikte, alltså utan elektronik, bara med ljusstark optik, dom fungerar rätt bra utom i absolut totalmörker, men lämpliga sådana har tyvärr inte producerats & sålts på över 30 år då den tekniken numera helt blivit omkörda av billiga elektroniska ljusförstärkare, så dom är svåra (närmast omöjliga) att få tag på, dom få exemplar som existerar brukar gå i arv från far till son…

 6. Njaa, elstängsel har jag fått att användas från jaktvårdsdistriktet och det är relativt effektivt. Det tar dock lite tid att sätta upp och tid är en bristvara så här års. Jag hade som skrivet hoppats att närheten till gården skulle hålla dom på avstånd tills jag fick kålen skördad. Men när dom nu en gång fått smak för den söta kålen så är det nog svårt att få dem att hållas borta trots att det finns saftigt gräs på ett par åkrar i grannskapet.

 7. På bilderna ser man den mörka marken. När jag sår någon rödbeta och sätter lite gul lök så ser jag
  ingen skillnad mellan gräsmattan ock löklandet efter 10 dygn. Vart tog ogräset vägen? Växer inte i Solf?

 8. I ett sådant här fall borde man kunna ansöka och få skyddsjakt, och då gäller väl inte de regleringar och begränsningar som gäller för vanlig jakt? I Sverige använder man elektroniska mörkersikten för vildsvinsjakt, men bara just vid skyddsjakt i vetefälten

 9. 1.Låna en gråhund med koja. Som ger skall när du har besök.
  2. Sätt upp några skogsband som fladrar mellan några störar.
  3. Sätt ut facklor(burk olja och en tygsäck) runt fältet här och där.
  4. Spraya fårurin här och där.
  5. Spela upp vargyl från youtub.
  6. Häng ut ett fisknät på tork.

  Här några tips

 10. Visst växer det ogräs även här, på bilden med älgskiten syns en hel del bland annat plister, ängsgröe, lite spillsäd, våtarv och kamomill (eller ev. baldersbrå).

  Broccolin och blomkålen som skördas nu planterades andra veckan i juli och då hinner man ju bearbeta jorden några gånger innan planteringen vilket effektivt bekämpar ogräsen. Sen efter planteringen har det traktorhackats 2 gånger samt lite handplockning mellan plantorna i raden. Får man bara igång plantorna bra efter planteringen så täcker dom jorden ganska bra och ogräsen får problem att konkurrera. Det har faktiskt inte använts kemisk ogräsbekämpning på grödorna i dessa bilder.

  I övrigt så har det varit lite utmanande med mekaniska ogräsbekämpningen i år då det varit fuktigt och svårt att få god effekt vid traktorhackningarna.

 11. Nu är ju älgen jaktbar så det borde bara vara att panga på.

  Åtminstone 2 älgar fanns där senaste natt när jag vid halv ett-tiden gick dit för att yla. Vinden låg på åt deras håll så jag slapp inte så nära att jag kunnat ge dem en riktig risbastu. Rättade till lite täckväv som blåst av grödorna efter det och gick dit igen vid 2-tiden men då fanns inga älgar där. Kanske var min vargimitation tillräckligt avskräckande 🙂

 12. Tack för tipsen 🙂
  Också en snabbt springande och argsint ylande grönsaksbonde verkar dom ha respekt för 🙂
  Det där med fisknät på tork är i alla fall effektivt mot jordgubbstrast 🙂

 13. Menar du att jag borde dra på mig en björnpäls när jag utför mina nattliga vandringar? 🙂

 14. Näe, men se det grundar sig på det faktum att en kompis i Kalajoki har en björn i skogen intill en havreåker
  som förr alltid varit ett dukat buffé bord för skogens konung. För två år sedan slog en björn sig ner i skogen intill havreåkern. På sina strövtåg efter ngt ätbart tar nallen vägen genom havreåkern efterlämnande ett smalt spår. Havren rör den inte. Sedan nallen börjat vistas där har inte en älg synts till utan skogens konung har
  abdikerat. Väntar med spänning på det filmade inlägget här på bondbloggen med en vrålande grönsaksodlare
  med björnskinn över sig nersmetad med raklödder runt käften med de långa tänderna för att uppnå maxeffekt. Håller en hacka på att ovannämnda passerar nyhetströskeln till “Kymmenen Uutiset”!

 15. He he, jaa sku man ha tid å ork så e jag inte den som backar ur lite upptåg 🙂 Vem vet vad som dyker upp i natten i Långmossen 😀

Kommentarer är stängda.