Mobiltelefonerna är för stora och för små

Jag fick idag den vatten- och stötsäkra Doogee T5 som jag beställde förra veckan efter det att min gamla Xcover fått glaset sönder. Och jag undrar om jag inte gjorde ett misstag. Rent tekniskt är T5:an bra och verkar fungera utmärkt med Android 6.0 men den är för stor ! Visst är det bra att jag i skogen kan övervaka pannrummet och se på kameran över gårdsplanen osv. osv. men klumpig är den eländiga “smarta” telefonen !

Som telefon är den för stor och som dator är den för liten. Det är ett elände att hela tiden förstora delar av bilden för att man skall se nånting alls och sedan putta den hit och putta den dit. Jag förstår inte alls att folk vill ha smarttelefoner- de är ju rena skräpet. Både för stora och för små. Nyhetens behag antar jag. Med tiden kommer de troligen att få en mera nykter värdering och den kommer inte att vara nådig.

Problemet är att jag inte hittar en bra och liten telefon. Det tillverkas helt enkelt inte sådana mera. Eller så är de för dåliga dvs. klarar bara 2G som allt mer tas bort. Så det blir att söka vidare. Den här tror jag nog klarar skogsarbetet för den är väl skyddad mot fukt med en massa gummitätningar men den kommer att hänga och dänga i blusfickan mycket värre än den gamla telefonen. Kanske jag i alla fall borde ha köpt en (föråldrad) knapptelefon likt gamla Xcover att ha i skogen ? En orsak till att jag inte gjorde det var det förpepprade knapplåset som aldrig fungerade som det borde  på Xcovern så jag tänkte prova på nånting nytt. Få nu se hur det går i skogen i vinter …

T5:an är alltså 154x80x14 mm vilket är ungefär lika som de andra smarta mobilerna (som dock är tunnare) men det är för mycket för mej. Gamla knapp-Xcover är 129x56x14 mm  vilket inte verkar vara så stor skillnad men den är nog betydande i praktiken.  Jag saknar verkligen min gamla Ericsson vikbara Z710i som var tjock men liten. Men den är helt död. Om nån skulle göra en modern version av den (utan en massa strunt) så skulle jag köpa den bums.

Fram till dess mänskligheten tar sitt förnuft till fånga och börjar tillverka små vikbara telefoner igen så måste jag sy en speciell innerficka för den klumpiga smarttelefonen så jag kan ha den i skogen. I byxfickan passar den inte och benfickan (på yttersidan av låret) är ett ganska farligt ställe också för en stötsäker telefon.

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Mobiltelefonerna är för stora och för små”

  1. nåjaa Nisse. nu finns de nu ett å ana som sku ha motsvara gamla xcovern t.ex cat b100. den ä precis liika stoor eller liten som gamla xcovern, 10 tiimar praat eller 23 dagar stand-by. IP67 å tål å fall från 2 meeter, ti ett priis på ca. 140eur i finland. glöömd ti sej att 3G men inga 4G å inga dual-sim. hälsningar henrik

  2. Jag kollade förstås in CAT-modellerna. Det är inte stor idé att byta från Xcover till CAT B100 för de är ganska lika. Däremot skulle CAT S60 ha varit ganska bra med dual SIM och Android 6.0. Men priset är över 600 euro … Doogee T5 som jag köpte var ungefär lika bra som S60 men till en tredjedel av priset.

    Det jag egentligen söker är en tålig mobil med 4G, Android 6.0, dual SIM och massor med batteritid – men UTAN onödigt strunt och de stora skärmarna. Max 5×9 cm (den får gärna vara tjock) och helst vikbar. Alltså ett skal som är 10 år gammalt då de tillverkade bra telefoner men med litet modernare innehåll. Telefonsidan har bara gått bakåt under de senaste tio åren. Det har kommit in en massa skräp i stället. Att ringa med de “smarta” mobilerna är en plåga nuförtiden.

Kommentarer är stängda.