Kör försiktigt!

Där kom den! Årets första snö 🙂

IMG_20161102_075304[1]

Ett litet tunt lager snö har vi på marken idag morgon, och det blåser en kall vind som går genom märg och ben. Men det är väl så det kan, ska och brukar vara i när det är november. Vintern kommer och jag är av den åsikten, att hellre lite snö på marken än det där klottiga, tradiga, eviga regnandet. Nå, man ska ju inte ropa hurra för 3mm snö, för den far väl lika snabbt som den kom, men för stunden känns det riktigt bra med lite vitt på marken. Det lyser upp lite och påminner om att vintern kommer…

Vintern… Ggggrrraaaassshhhh!!!! Och jag som inte har frostvakten i potatiskällaren på ordning, inte ha klippt alla fåren, inte ha tömt kaninburen, inte har alla bollar hemma, inte har varken det ena eller det andra… Men, jag bytte till vinterdäck i måndags, och resten lär jag väl hinna med… Och hinner jag inte så lär det väl bli ogjort då. Det är bara att prioritera och få undan det viktigaste och se vad man hinner med.

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Kör försiktigt!”

 1. Vi fick litet snö redan den 25 oktober och då blev det bråttom att få in alla redskap. Nu kommer det åter snö men knappast de 10 cm som befarades.

  Det är ovanligt kallt för början av november. Jag är rädd för att det sedan kommer alldeles för varma perioder mitt i vintern.

 2. Här i Närpes har vi inte fått snö ännu. Men kall vind har vi också haft idag, blir att elda mer än vanligt ikväll i täljstensspisen. Egentligen så har det varit perfekt skogsväder hela hösten. Men i år blev det att börja skogsarbeten lite senare än vanligt för min del. Nå man har väl hela vintern på sig, men det är nog inte så roligt att vara i Skogen om det kommer 70cm med snö.

 3. Lägesrapporten från Pedersöre är att det blev vitt men inte mer i går natt. Isigt på vägarna i morse med
  en del arbete åt plåtslagarna. Temperaturen på båda sidor om nollan. Däremot har Kung Bore angjort scenen vid kontoret i Rakvere, Estland, där man fick ca 30 cm i natt, det snöar fortsättningsvis och prognosen lovar
  snö ända till lördag när det blir en kall natt med under -10. Söndag blir det mera snö igen. Få se om det blir
  en lika snöfattig och mild vinter igen som de sista vintrarna här. Inte bra för föret i skogen om det kommer
  snö nu, fast hur lite men ingen kyla. Det lilla som kom i natt frös förståss fast i grenarna så där lagom löst!

Kommentarer är stängda.